De Comar AIS transponder

Dit jaar is het raak. Van het ene op het andere moment zie ik geen meldingen meer van de ‘Horizon Quest’ op MarineTraffic . Qua ontvangst is er met de Comar AIS transponder niets aan de hand, maar het zenden van de scheepsgegevens blijft uit. De indicaties van de controle leds zijn helemaal normaal en ik zie ook het ‘Tx’ ledje regelmatig oplichten. Hoewel er aan de antenne niets afwijkends te meten valt hijs ik voor de zekerheid toch een vervangende antenne met een val een eindje de lucht in. Ook dit brengt geen oplossing en er is maar één conclusie: ‘defect!’

Na wat wikken en wegen kies ik voor de aanschaf van een Raymarine 700 transponder, omdat dit apparaat naadloos past in de nieuwe Nmea2000/STng omgeving, terwijl de juiste kabels en een GPS antenne een onderdeel van de levering zijn. Een ‘nice-to-have’ iets is de ingebouwde VHF splitter, voor het geval dat de mast onverhoopt eens overboord zou gaan. Ik houd persoonlijk niet van combinatie antennes en de separate Marifoon antenne blijft gehandhaafd.

Jammer genoeg zou plaatsing op de plek van de huidige Comar transponder tot gevolg hebben dat het een ‘kabel worsteling’ zou worden en het blijkt gemakkelijker om de transponder naar de noodzakelijke STng aansluitingen te brengen dan andersom. Dus een andere plek in de boot. De transponder heeft slechts 1 controle ledje dat verschillende kleuren kan aannemen. Op de plotter wordt alle ‘communicatie’ met de transponder afgehandeld. Slechts de verbinding tussen PC en de transponder via een usb kabel op deze plek is wat lastiger, maar dat is niet bepaald een dagelijks gebeuren.

De Raymarine AIS 700 transponder

De Raymarine AIS 700 transponder

Alle noodzakelijke onderdelen inclusief!

Alle noodzakelijke onderdelen inclusief!

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2022.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.