De windsensor

De windsensor

Normaal verwijder ik ’s winters de windsensor van de mast. Deze winter is de boot in het water blijven liggen en de sensor is niet verwijderd. Op een zekere dag valt me op dat de  windsnelheids sensor stil staat.  Met behulp van zoonlief haal ik de sensor uit de mast en constateer dat het  anemo molentje erg zwaar draait. Ik vind geen mogelijkheid om zonder destructieve methoden bij de lagertjes te komen. Voor een nieuwe unit ben ik meer dan 400 Euro kwijt. Dus toch maar eens proberen wat zelfwerkzaamheid oplevert.

Zonder destructieve methoden toe te passen vind ik geen mogelijkheid om de lagertjes te vervangen. Met WD40 en dunne olie krijg ik het molentje weer prachtig aan het draaien. Er komt wel veel bruin verkleurde WD40 uit het lagerhuis, dus roest daar binnen! Ook is er veel speling aanwezig en dat betekent testen en even afwachten. Een aantal dagen lang test ik het ding met een (koude) föhn en het blijft goed draaien.

Teruggeplaatst op de mast blijkt dat het molentje prima draait, maar helaas niets aangeeft op de meter. Een paar dagen later ga ik opnieuw omhoog en haal het ding weer naar beneden. Een Youtube filmpje geeft me voldoende informatie hoe ik de elektronica kan testen en na het schoonmaken van een lichtsluisje lijkt alles weer te werken. De bevestiging hiervan komt als de sensor weer op de mast staat. Helaas staat het molentje twee dagen later weer stil.

Ik vind een site waar de sensor in delen wordt aangeboden. Het onderste deel met; alleen het onderste lagerhuis kost al de helft van een compleet nieuwe unit en dat lijkt me geen goede keus.

Een kennis komt met het adres van Vene Mare Marine Services, een bedrijf dat zijn unit ook heeft gerepareerd.

Bij dat bedrijf is onze sensor van nieuwe lagertjes voorzien voor een aantrekkelijk bedrag. Het ding kan er weer een behoorlijke tijd tegen schat ik in.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2022.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.