‘Accessoires ‘

Voor onze boot hebben we allerlei accessoires  en gereedschappen die wee niet elders gebruiken. Wat ze gemeen hebben met andere spullen is dat ze kapot gaan. Vaak is het niet iets essentieels maar een klein onbeduidend onderdeeltje. Het resultaat is echter dat zo’n accessoire of gereedschap niet meer kan worden gebruikt.

De schijnwerper

Aan boord hadden we een schijnwerper. Zo’n bejaard exemplaar met 12V aansluitsnoer en stroomvretende lamp. In mijn optiek ook nog eens een slecht ontwerp omdat een fatsoenlijk handvat ontbrak om het ding vast te houden.

De schijnwerper

De schijnwerper met vervangende lader

Vernieuwing
Ter vervanging kochten we, nog niet eens zo lang geleden, een luxe en draadloze LED schijnwerper met interne li-on batterijen. Opladen was mogelijk met 12v, 220V en zelfs dmv een uitklapbaar zonnepaneeltje.

 

Foute boel
Zo’n schijnwerper is ook reuze handig om tijdens onderhoud de donkere hoekjes in de boot te verlichten. Deze winter bleek dat opladen geen effect had. Opladen via het zonnepaneeltje werkte wel en na een uurtje in de zon gaf de schijnwerper weer voldoende licht.

 

Onderzoek
De technicus in mij wil natuurlijk weten wat er aan de hand is. De twee opladers geven beiden 5V en dus schroef ik het ding open. Op een heel klein printje met een paar weerstandjes, een ledje en een spanningsstabilisator chip wordt de 5V  teruggebracht  naar 3,7V om de Li-on batterijen te laden. Ik meet echter geen 3,7 V en het ledje brandt ook niet.

Reparatie
Vervanging van de chip( 8 pootjes) behoort eigenlijk tot de onmogelijkheden vanwege de afmetingen. Bovendien is het lastig om een vervangende chip te vinden. Ik vind wel een compleet vervangend printje, van 5V naar 3,7 Volt. Voor de zekerheid koop ik 2 stuks. Om de prijs hoef ik het niet te laten.

Het nieuwe oplader printje

Het vervangende printje om de batterijen te laden

Het printje moet aan de ingang van 5V worden voorzien met behulp van een standaard USB -C snoer. De uitgang levert 3,7 V en deze 3,7V breng ik met een stukje snoer en een passende jack plug naar de schijnwerper. In de schijnwerper wordt het bestaande printje overbrugd.

Het kastje met USB aansluiting

Het geheel bouw ik in een mini-behuizing dat nog in de ‘rommel’bak aanwezig was. De schijnwerper kan weer worden opgeladen.
Om ook nog met de originele 220V adapter e kunnen laden zou het kastje nog van een jack plug ingang moeten worden voorzien, maar die mogelijkheid heb ik maar laten vervallen.

 

De polijstmachine

De polijstmachine besloot op een zeker moment geen gehoor meer te geven aan het optoeren dmv de ‘+ knop’. Nogal lastig omdat het ‘stationaire’ toerental toch wat langzaam is tijdens het polijsten. Onderzoek leerde me dat het kleine ‘+ schakelaartje’ (6mm x 6mm) op de print niet  meer functioneerde.

Boven aanzicht schakelaar

Boven aanzicht

Zijaanzicht

Zij aanzicht

Hetzelfde bedrijf,  waar ik ook het printje voor de schijnwerper vond, kon ook vervangende schakelaartjes leveren om de polijstmachine te repareren.

Gelijktijdig verving ik zowel het ‘+ schakelaartje’ als het ‘- schakelaartje’.  Overigens een klusje dat nog niet zo simpel is met die kleine dingetjes. Enfin, het is gelukt en de polijstmachine werkt weer als vanouds!

De boormachine

Aan boord hebben we een Bosch boormachientje, zo’n klein handig ding in een opbergkoffertje. Het is een oplaadbaar model, interne Li-on batterijen en voorzien van een lampje dat op de juiste plek schijnt en niet ernaast zoals de meeste boormachines.
Het ding is al jaren aan boord, maar deze winter gaf het  machientje met geluid, rook en geur er de brui aan. Omdat ik alle defecten nader onderzoek, bleek dat er een einde was gekomen aan de koolborstels. Vernieuwen van koolborstels behoort in onze weggooi maatschappij niet meer tot de mogelijkheden. De hele motor zou dus moeten worden vervangen, maar het machientje is zeker ouder dan 10 jaar!
Tijdens mijn zoektocht naar een vervanging kom ik niet direct iets vergelijkbaars tegen.
Tot mijn niet geringe verbazing vind ik een bedrijf die een exploded views van het machientje publiceert op internet en ook nog eens zo’n motortje kan  leveren. Ik moet 3 weken wachten, want ze moeten het wel bestellen bij Bosch.  Hulde aan de fabrikant!

Het vervangen is een peuleschil, het boormachientje werkt weer als gewend  en ik ga ervan uit dat het weer jaren mee kan.

Is het de moeite en de kosten waard? 

Tja, het printje kostte het formidabele bedrag van €0,99 (zegge negenennegentig cent), de minibehuizing lag er toch.
De schakelaartjes voor de polijstmachine, ik bestelde er gelijk maar 4 stuks, kostten samen €0,80. Een hele investering dus.
Voor de vervangende motor van het boormachientje was ik, incl de verzendkosten, €29,50 kwijt en dat is het machientje meer dan waard.

Dat ik echter kon voldoen aan mijn motto ‘weggooien is zonde – waardeer het repareer het‘ geeft me een enorme kick en veel voldoening. Het antwoord is derhalve een volledig ‘JA!’

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2022.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.