Reserve toegangsluikjes

Aan het begin van de herfst inspecteer ik de toestand van het lakwerk. en zeker dat aan de buitenkant, om na te gaan of onderhoud noodzakelijk is. Dit jaar zag ik een kleine onvolkomenheid aan de jalourzie opening van het toegangsluikje.
In 2009 bleek de fineerlaag van het bovenste luikje al erg dus van eerder onderhoud en schuurde ik op meerdere plekken door het fineer tijdens een poging om de originele luikjes op te knappen! Daarom heb ik maar nieuwe luikjes gemaakt.
Om de boot af te kunnen sluiten tijdens onderhoud aan de nieuwe luikjes, zijn de originele luikjes dus nog steeds erg handig.

De oude luikjes

De originele luikjes bij de aflevering in 2008

De nieuwe toegangsluiikjes

De nieuwe toegangsluikjes, gemaakt in 2009

 

 

 

 

 

 

Hoewel de oude luikjes al eens eerder waren gebruikt, vond ik toch dat ze er zo belabberd uitzagen dat ik ze, voor ik ze ging gebruiken, eerst maar eens heb opgeknapt. Belachelijk natuurlijk, maar ik kan er nu eenmaal slecht tegen dat houten onderdelen er slecht uitzien.

Achteraf was het nog best een stevig klusje omdat ik het bovenste oude luikje al eerder had moeten aanpassen vanwege de gewijzigde schuifluik in de ingang. Ik had voor die aanpassing gewoon ‘waaiboomhout’ gebruikt en “dat kan natuurlijk niet”. Enfin, teakhout toegepast voor de horizontale rand boven het slotje  en een teak grijprand op het bovenste gedeelte. Verder heb ik het binnen paneeltje aan de voorzijde als aan de achterzijde opnieuw gefineerd, het jalourzie roostertje geschuurd en alles voorzien van blanke lak.

De gerestaureerde luikjes

De gerestaureerde luikjes

Op deze manier kan het wel weer en als het nodig mocht zijn kan in de zomer zelfs onderhoud worden gedaan aan de ‘nieuwe luikjes’.

 

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2022.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *