Reserve toegangsluikjes

Aan het begin van de herfst inspecteer ik de toestand van het lakwerk. en zeker dat aan de buitenkant, om na te gaan of onderhoud noodzakelijk is. Dit jaar zag ik een kleine onvolkomenheid aan de jalourzie opening van het toegangsluikje.

Historie

In 2009 bleek de fineerlaag van het bovenste luikje al erg dun van eerder onderhoud. Tijdens een poging om de originele luikjes op te knappen kwam tijdens het schuren op meerdere plekken de onderliggende houtlaag door het fineer !

De oude luikjes

De originele luikjes bij de aflevering in 2008

Omdat ik nieuwe luikjes maken gemakkelijker vond dan verder opknappen heb ik daarvoor gekozen.

Reserve luikjes

Om de boot af te kunnen sluiten tijdens onderhoud aan de nieuwe luikjes, heb ik de originele luikjes bewaard en dat is dus nog steeds erg handig.

De nieuw gemaakte luikjes in 2009, maar nu, in 2021 weer toe aan een nieuwe laklaag

Hoewel de oude luikjes al eens eerder waren gebruikt, vond ik toch dat ze er zo belabberd uitzagen dat ik ze, voor ik ze ging gebruiken, eerst maar eens heb opgeknapt. Belachelijk natuurlijk, maar ik kan er nu eenmaal moeilijk tegen dat houten onderdelen er slecht uitzien.

De oude luikjes, maar  in 2021 toch gereviseerd. (Door houtsoort verschil en door lichtinval ziet het onderste paneeltje er veel donkerder  uit dan in  werkelijkheid )

Achteraf was het nog best een stevig klusje omdat ik het bovenste oude luikje al eerder had moeten aanpassen vanwege de gewijzigde schuifluik in de ingang. Ik had voor die aanpassing gewoon ‘waaiboomhout’ gebruikt en “dat kan natuurlijk niet”. Enfin, teakhout toegepast voor de horizontale rand boven het slotje  en een teak grijprand op het bovenste gedeelte. Verder heb ik zowel het binnen paneeltje aan de voorzijde als aan de achterzijde opnieuw gefineerd, het jalourzie roostertje geschuurd en alles voorzien van blanke lak.

Op deze manier kan het wel weer en als het nodig mocht zijn kan in de zomer zelfs onderhoud worden gedaan aan de ‘nieuwe luikjes’.

 

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2022.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.