De gasinstallatie

In de zomer van 2022 kreeg ik de vraag van een certificeerder die aanklopte op onze ligplaats of ik misschien belangstelling had voor het verkrijgen van een gas certificaat. Verzekeringsmaatschappijen, maar ook vele jachthavens zouden dit verplicht stellen. Hij kon direct beginnen en had alle onderdelen die mogelijk vervangen zouden moeten worden bij zich in zijn bus. Omdat ik op dat moment de consequenties van een ‘oke, doe maar‘ niet kon overzien vroeg ik z’n telefoonnummer. Ik besteed geen zaken uit waar ik zelf toe in staat ben.

Vervolgens heb ik me verdiept waar een gasinstallatie aan moet voldoen om zo’n Hiswa certificaat te krijgen en ik vond de onderstaande punten.

  • Goedgekeurde slangen, niet ouder dan 3 jaar, met aan gewalste koppelingen
  • Goedgekeurde regelaar met manometer.
  • Gasbun met afvoer aan de onderzijde.
  • Metalen leidingen van de bun naar de gebruikers, gebeugeld om de 50cm.
  • Schotkoppelingen waar de leiding door een schot gaat
  • Koppelingen met steunbussen bij zachtkoperen leidingen.

Omdat er slagklemmen werden toegepast in de boot en er geen manometer op de drukregelaar zat heb ik de bewuste zaken maar besteld. Ik kwam er achter dat er geen slangen bestaan met koppelingen met rechts draad. E.e.a betekent dat de schotdoorvoer en stopkraan bij het fornuis moesten worden voorzien van extra onderdeel. Daarnaast zorgde dit onderdeel bij de stopkraan ervoor dat de koperen leiding moest worden ingekort omdat er te weinig ruimte was om de slag erop te kunnen schroeven. Als gevolg hiervan moest ook een nieuw verstevigingsbuisje worden geplaatst. Maar nadat er ook nog eens voldoende klembeugeltjes waren vastgezet is de installatie keuring gereed.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2023.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.