Bergen – Vorlandsvågen

Zaterdag 24 juli 2010 Bergen – Siggjarvågen

We beginnen vandaag aan onze terugreis en willen daarom nog even vers brood inslaan. Ik ga al vroeg op pad maar de winkels gaan op zaterdag niet voor negen uur open. Noodgedwongen moeten we daarom wachten. Daarna kost het nog even wat moeite voordat het rijtje buren allemaal bezig zijn met een rondje varen in de haven. Er even tussenuit piepen lukt niet want de pakjes schepen liggen behoorlijk dicht op elkaar. Ook nu weer zijn we geweldig blij met de boegschroef die ik tijdens de refit heb ingebouwd, want daarmee kunnen we bijna haaks van de kade wegvaren. Het eerste stuk tot na de Sotrabrua varen we op de motor, maar dan kunnen de zeilen voor een paar uurtjes omhoog. De lucht is blauw, het zonnetje schijnt en de snelheidsmeter komt nog boven de 4 knopen uit ook, geen geweldige snelheid natuurlijk, maar het is beter dan op de motor.

We varen dit keer Bjorøyna aan de westzijde voorbij en steken daarna de Korsfjord over. We willen de Langenuen te vermijden en varen daarom bij Skorpo langs om vervolgens aan de westkant van Huftarøy te varen. Als we echter de noordpunt van Huftarøy bijna voorbij zijn zie ik bij Austevoll een brug waar ik niet op gerekend had. De brug staat niet op mijn splinternieuwe Navionics kaart, zodat ik de hoogte van de brug niet kan achterhalen. Op mijn papieren kaart van 2003 staat de brug nog niet. Van afstand kan ik de hoogte van de brug alleen maar schatten, maar zeker weten of de 20m hoge mast er onder door kan doe ik niet. We nemen geen risico en we varen we een stukje terug en gaan toch maar aan de oostkant van Huftarøy langs en vervolgens door de Langenuen. Via de Selbjørnsfjorden varen we een prachtige zig-zag route tussen vele eilandjes door naar de Stokksund tussen Stord en Bømlo.

Rond 7 uur ’s avonds maken we vast aan een steiger van het kleine binnenhaventje van Siggjarvågen nadat we de ingang bijna voorbij waren gevaren. Het haventje lijkt wel uitgehakt in de rotsen, is van alle kanten beschut en slechts een erg smalle ingang leidt naar de Stokksund. Het haventje staat aangegeven in ‘Ferie- & Fritidshavner’ met als enige accommodatie een toilet dat we niet hebben kunnen vinden. De eigenaar van de steiger komt ons vriendelijk vragen om even door te schuiven naar achteren want wij liggen op de plaats waar zijn eigen boot altijd ligt. De boot komt na een kwartiertje binnen, maar dat is ook het enige dat er gebeurt zo lang we er liggen. We zien verder niets of niemand.

Siggjarvågen aan de Stokksund

Zondag 25 juli 2010 Siggjarvågen – Ankerplaats Vorlandsvågen

We verlaten Siggjarvågen ’s morgens om kwart over tien en in een absolute blakte motoren we vanuit de Stokksund de Bömlafjord in. We hebben nog niet bepaald waar we naartoe gaan en tijdens het varen zoeken we wat mogelijkheden om te ankeren. Op de kaart vinden we een mooie inham op het zuidelijk puntje van het eiland Bömlo. Het is een uitgelezen ankerplekje en het weer om stil te liggen kan niet beter. Ik doe mijn zoveelste poging dit jaar om een maaltje vis te vangen maar mijn ervaring van 2005 helpt me ook nu niet……

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Bergen - Franeker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.