Nyborg – NOK

Maandag 16 aug tot woensdag 18 aug 2010 Nyborg – ankerplaats Thurø

Op de ankerplaats bij Thurø

Op de ankerplaats bij Thurø

We willen aan de zuidkant van Fyn nog twee weken gaan rondvaren en dan begin september weer naar Nederland terugvaren. Als eerste ankerplaats hebben een baai bij het eiland Thurø uitgezocht in het boekje ‘Ankerpladser i Danmark’, dat we in Nyborg hebben gekocht. Het is zwaar bewolkt, af en toe regent het, maar het waait rond de 20 knopen en we kunnen prima zeilen, dus het is prima weer wat ons betreft. Naar onze zin veel te snel zijn we op onze bestemming en laten we ons anker vallen op 3 meter. Dat het een populaire ankerplaats is blijkt wel, want we tellen 27 ankerende jachten rond ons heen.

Na een nachtje draaien rond het anker

Na een nachtje draaien rond het anker

In de avond trekt het behoorlijk dicht, de aanwakkerende wind gaat van oost naar west en het begint te regenen. Tijdens het draaien van de wind komen we kort los van ons anker, maar 20 meter verder liggen we weer rotsvast. De vrijwel continue aanhoudende regen de volgende dagen is weinig bevorderend voor de motivatie om andere ankerplaatsen te zoeken en de lees- en puzzleboeken beginnen hun aantrekkelijkheid te verliezen.

Regen, regen en nog eens regen

Regen, regen en nog eens regen

Donderdag 19 aug 2010 ankerplaats Thurø – Marstal

We hebben we genoeg regenwater over ons heen gehad en na twee en halve dag halen we het anker op en we vertrekken naar Marstal. Het is een genot dat er wind staat en we kunnen zeilen. In de smalle geul in Rudkøbing Löb onder de brug door moet de motor even stevig meehelpen.

Hierna denken we met een grote slag naar het zuiden de rinne naar Marstal te kunnen halen, maar de wind fopt ons door wat terug te draaien en een tweede slag is nodig. Achter in de haven van Marstal is een steiger met als uiteinde een mooi rond ‘pleintje’, en daar maken we aan vast. Later op de middag krijgen we Nederlandse buren met een goed onderhouden Standfast 40. De eigenaar is een ‘doe het zelver’ met een hoge mate van professionaliteit en ook al stamt de boot uit de 70-er jaren, ze is om door een ringetje te halen. We hebben dan ook veel gespreksstof.

Vrijdag 20 augustus 2010 Marstal -Flemhudersee

In de afgelopen week heb ik het weer op de Noordzee een beetje gevolgd en dat gaf geen reden tot al te veel uitbundigheid. In het langetermijn weerbericht zien we tot de volgende week donderdag een rustiger periode en hoewel we nog een maand hebben tot oktober lijkt het ons niet onverstandig om te profiteren van die rustige periode. Wij vinden het IJsselmeer ook heel geschikt om daar nog een paar weken te vertoeven.

Omdat we graag met een volle tank aan het Kieler kanaal en de oversteek naar Nederland beginnen, maken we voor vertrek nog even vast bij een zelfbedieningspomp. Ik had de vorige avond gekeken of we met de creditkaart konden betalen en ook de havenmeester had het bevestigd. Nee dus, ondanks de mooie stickers lukt met geen van de drie kaarten die we hebben. Contant geld is ook maar zeer beperkt voorradig en het laatste 100 kronen biljet levert weinig liters op, maar het werkt tenminste. De geldautomaat bij de bank levert mij twee briefjes van 500 kronen, maar ondanks de afbeelding van 500 op de automaat, krijg ik de biljetten onmiddellijk retour. Na wat navragen blijkt dat het tankstation aan de straat de eigenaar van de pomp is en daar kan ik de biljetten wisselen voor briefjes van 100. Even tanken, het lijkt een klusje van niets, maar het kost ons erg veel tijd. Met lange slagen omdat we de hoogte niet kunnen halen steken we de Kieler bocht over en komen mooi in de buurt van de Kieler turm, maar daar hebben we weer de hulp van de motor nodig omdat de voortgang te gering wordt en we het kanaal nog in willen.

Weinig wachttijd voor de sluis van Holtenau

Weinig wachttijd voor de sluis van Holtenau

Het is weekend en tussen het Olympiazentrum en Laboe lijkt het wel of er tientallen wedstrijden tegelijk worden verzeild en met zoveel boten is het even goed opletten. Bij de sluizen van Holtenau hebben we geluk want we kunnen er eigenlijk zo invaren en het schutten duurt maar even. We overleggen waar we zullen overnachten en besluiten naar de Flemhudersee bij km-paal 85 te varen. We zijn daar al zo vaak voorbij gevaren, maar hebben er nog nooit overnacht en dat willen we ook eens meemaken. Binnen de gele ankertonnen liggen al een aantal jachten en na ons komen er nog een paar bij. Er staat geen merkbare wind, maar we draaien af en toe toch behoorlijk rond ons anker. Er is zelfs van enige opwinding sprake als een paar jachten wel erg dicht bij elkaar komen maar na wat gerammel van ankerkettingen lijkt dat ook weer opgelost. Wij maken ons alleen een beetje zorgen om twee kleine jachten die met z’n tweeën aan een dreg liggen. Maar ondanks het gedraai blijven ze op hun plekje liggen.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Bergen - Franeker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.