Farsund – Flekkefjord

 

Dinsdag 13 juli 2010 Farsund – Flekkefjord

Vandaag willen we naar Egersund. Het weerbericht ziet er goed uit en we vertrekken om half negen met een W/NW wind van zo’n 19 knopen. Naar gelang de reis vordert trekt de wind steeds verder aan en als we bij Lista de bocht om zijn is het hoog aan de wind zeilen. De zee is zeer onrustig, maar dat staat op de kaarten aangegeven en dat weten we ook nog van onze reis in 2005. Als we de hoogte niet kunnen halen en we de windmeter steeds in de buurt van de 30 knopen zien staan, besluiten we de Hidrasund in te schieten en naar het plaatsje Flekkefjord te zeilen.

Bij het naderen van de de ingang lijken de hoge rotsen wel erg dichtbij en met de nu ruimer inkomende wind en (te) veel zeil gaat het wel erg hard. Terwijl we de ingang nog steeds niet zien komen een reeks rotseilandjes, die over stuurboord uit het water oprijzen, steeds dichterbij. Er ontstaat wat wrijving tussen ons beiden: het gevoel van onveiligheid bij Hilda en mijn rationaliteit waarbij de kaartplotter als ‘bewijs’ moet dienen komen even in botsing. De ervaring die we met deze boot nog niet hebben speelt een rol en gevoel van veiligheid kun je niet afdwingen. 

Uiteindelijk blijkt alles gezichtsbedrog en hebben we alle ruimte om de Hidrasund in te varen. Naar Flekkefjord is het nog 10 mijl en omdat Egersund het doel was, lijkt het toch een beetje of we terugvaren. Deze 10 mijl moeten op de volgende tocht opnieuw weer worden gevaren. We zijn er wel van overtuigd dat we het juiste besluit hebben genomen, want we varen een stuk gemakkelijker met de wind in de rug.

Zicht op Flekkefjord

Zicht op Flekkefjord

In Flekkefjord vinden we een pracht plekje en liggen er erg plezierig. Achteraf nog niet eens zo slecht om deze plek te kennen, voor het geval dat we een volgende reis om een alternatief verlegen zitten.

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Göteborg - Bergen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.