Lysøya – Bergen

Donderdag, 22 juli 2010 Lysøya – Bergen

Aan de wind varen we van Lysøya naar de zuidkant van Sotra en moeten dan kruisen om in de Raunafjord te komen. We kunnen dan een keuze maken om aan de west of aan de oostzijde van Bjorøyna langs varen. Kiezen voor de oostkant betekent ook kiezen voor de Vatlestraumen waar een stevige stroom kan staan zoals we weten van vorige keren dat we Bergen aandeden. We kiezen toch voor de oostkant omdat we de route er naartoe een betere zeilwind hebben. Daarnaast is het tijdstip dat we er kunnen zijn niet zo ongunstig zoals later ook blijkt. Met een matige tegenstroom varen we op de motor door de Vatlestraumen, langs de oostkant van LitleSotra onder de de Sotrabrua door de Byfjord in.

Nadat we de Askoybrua gepasserd zijn zien we Bergen al liggen. We varen in een rechte lijn naar de Torget in Bergen. De grote cruiseschepen waarvan er vrijwel altijd wel eentje aan de ingang van de Vågen ligt afgemeerd is ook nu weer een prima baken om naartoe te varen.

Het is vakantie in Noorwegen en dat is te merken ook. Het is vol in Bergen en we moeten zoeken om een plaatsje te vinden en maken als vijfde jacht in het rijtje vast aan een Noorse Beneteau 40. We hebben nog voldoende tijd om nog even over de markt en door de stad te lopen. Er wordt flink aan de weg gewerkt aan de Strandkaien en er kunnen alleen voetgangers langs. We lopen nog even langs de boekwinkel van Ark Beyer in de Strandgaten waar we eerder kaarten kochten. Onderweg had ik de gelegenheid om bij een Noorse buurman een almanak in te zien waarin met heel duidelijke foto’s mooie ankerplekjes waren aangegeven. We vinden de almanakken wel, maar per almanak wordt maar een beperkt gebied bestreken. Om een beetje kompleet te zijn moeten we een aantal kopen, de tekst is uitsluitend Noors en de prijzen liegen er niet om. We laten ze nog maar even in de winkel liggen.

De volgende morgen willen een tweetal jachten uit het rijtje vertrekken en als we hiervoor een rondje maken blijkt dat het komplete rijtje voor ons ook vertrekt. We kunnen hierna vastmaken aan de kade maar alles heeft zijn voordelen: Ook in Bergen is nog een behoorlijk tij verschil en onze boot is voor anderen uitstekend geschikt om aan te gaan liggen. In de loop van de dag groeit het rijtje snel weer aan en elk van de schippers blijkt met een hele rij vrienden in Bergen een afspraak te hebben gemaakt. Het is die avond een komen en gaan van mensen en vooral ’s avonds laat tijdens vertrek is een zeerailing een obstakel waar mensen achter blijven hangen, want sommige vrienden hebben kennelijk het gevoel dat ze hoger zweven dan ze in werkelijkheid doen.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Göteborg - Bergen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.