Aabenraa Fjord – Juelsminde

 

Zaterdag 19 juni 2010, Aabenraa Fjord – Middelfahrt

We willen zaterdag om half negen vertrekken maar het anker blijkt zich behoorlijk diep ingegraven te hebben en we gebruiken de motor een beetje om hem los te krijgen. We weten op voorhand nog niet waar we naartoe gaan, maar dat we een haven gaan opzoeken staat vast. We hebben geen brood meer en dat is toch wel essentieel. De wind zit in het zuidwesten en waait met gemiddeld zo’n 15 knopen. We komen dus best wel goed vooruit en het is mooi weer. We varen door de Årøsund tussen het vaste land van Jutland en het eilandje Årø. Misschien toch niet de beste keuze want het vaste land neemt wel veel wind weg, maar het is wel een mooie route.

Als we het havengidsje raadplegen om de eindbestemming van de dag te bepalen, willen we het liefste naar Fredericia dat aan de noordkant van de kleine Belt na de bruggen van Middelfahrt is gelegen, maar we beseffen al gauw dat we dan maar erg weinig tijd hebben om nog brood te kopen. Bovendien is de afstand ven jachthaven tot het dorp nogal groot. Middelfahrt lijkt een veel beter alternatief en nadat we een kwartier voor de jachthaven in een enorme bui terechtkomen waar we nog moeten reven ook, is het besluit snel genomen.

In de jachthaven valt het aantal gastenplaatsen nogal tegen en op uitnodiging van een Nederlandse boot uit Burghsluis gaan we bij hen aanliggen. De vriendelijke eigenaar die ons wenkte helpt ons bij het aanleggen, ook al regent het pijpenstelen. We zetten de kuiptent op en hangen de zeilkleren te drogen.

Een half uurtje later is het weer droog en kunnen we inkopen gaan doen. Het blijkt nog een heel eind lopen te zijn en ik ben blij als ik weer terug ben. Ook de automatisering werkt door in deze branche, want we kunnen in een automaat ons liggeld betalen en een ‘Servicekort’ kopen waarmee we kunnen douchen. De kaart kan worden opgewaardeerd en bij vertrek kan de kaart weer worden terugverkocht, waarbij statiegeld en eventuele saldo’s weer worden terugbetaald. Ik begon nog een gezellig praatje met de automaat maar het ding gaf geen stom woord terug ….

 

De gevaren route Aabenraa Fjord – Juelsminde

Gebruik de muis om in te zoomen in de kaart. Klik hier voor een grotere afbeelding.

 

 

Zondag 20 juni 2010, Middelfahrt – Juelsminde

Een schitterende zonnige dag met heel weinig wind.  Nadat we de haven van Middelfahrt hebben verlaten varen we onder de twee bruggen door, een route die we kennen van vorige reizen. Met de Waarschip kwarttonner leerden we al dat het zinvol is om aanwijzingen uit pilots op te volgen om zodoende optimaal van de stroom te kunnen profiteren, mocht die vanwege heersende winden in de voorbije dagen er zijn. We varen verder langs de kust van Jutland in Noordelijke richting. Bij Juelsminde laten we ons niet verleiden om de jachthaven in te duiken, maar zoeken naar een beschut ankerplekje onder de kust iets ten noorden van het plaatsje.

Een van de bruggen bij Middelfahrt

Een van de bruggen bij Middelfahrt

We vinden inderdaad weer een prachtig plekje achter een hoge bomenrij. Zolang de wind uit noordelijke richtingen waait denken we hier mooi beschut te kunnen liggen. De bruinvissen zwemmen rond de boot. Kortom een geweldige plek. Het grootste gedeelte van de reis naar een ankerplaatsje bij Juelsminde hebben we jammer genoeg op de motor moeten doen.   Omdat er ook de volgende dag vrijwel geen wind is en we niet elke dag zo nodig een eind verder hoeven, blijven we er maandag de 21e juni ook maar liggen.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Franeker - Göteborg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.