Holtenau – Cuxhaven

[tab name=”Verslag”] Tocht: Holtenau – Rendsburg

Vertrek: Ma 8 aug 2011 10:00
Aankomst: Ma 8 aug 2011 14:00
Afstand: 17 mijl

Het ligt prima in Holtenau, maar we willen toch maar verder. Als er een mooi weergaatje komt kunnen we maar beter in Cuxhaven liggen. Maar erg haasten hoeven we ons nu ook weer niet, want voorlopig is het nog steeds slecht vertoeven op de Noordzee. Tegen 10 uur vragen we de buren om te verkassen omdat we weg willen. Zij hebben besloten om in Schilksee te gaan wachten op beter weer omdat daar wat meer vertier voor hun kleine jongen te vinden is.
We hebben geluk want de sluis gaat juist open als we aan komen en we kunnen direct doorvaren. Hilda vraagt zich af of de andere boten die al een tijdje lagen te wachten niet vinden dat we voordringen, maar de sluis is zo groot dat ieder makkelijk een plaatsje vindt. Bovendien vind ik het prima dat iemand bij mij langszij komt en dat is weer makkelijker aanleggen.
Na de sluis is het saai doortuffen en we lossen elkaar om de 2 uur af met sturen. We houden een snelheid aan van rond de 5,5 knoop en op die manier zijn we tegen twee uur bij Rendsburg waar we naar de haven van Rader Insel gaan om te kijken of we daar kunnen overnachten en om nog wat dieselolie bij te vullen. We hebben eigenlijk wel voldoende litertjes in de tank, maar voor we aan de Noordzee gaan beginnen, hebben we liever wat meer dan voldoende brandstof. In de haven is nog voldoende plek en voor we tanken schuiven we al een box in, want tanken kan wachten tot we daar weer vertrekken.
Tot onze grote verbazing ligt wat later in de middag de ‘Grietje’ plotseling bij de dieselpomp. We begroeten elkaar met veel enthousiasme en als ze iets later naast ons liggen worden we uitgenodigd om aan boord een ‘kopje koffie’ te komen drinken. Het begrip ‘kopje koffie’ heeft veel inhoud op de ‘Grietje’ want er zijn ook glaasjes en borden voor nodig. We hebben een geweldig sterk Wifi signaal, maar we krijgen geen toegang tot internet. De havenmeester vertelt ons dat ze al een tijdje problemen hebben en hij kan ons helaas niet helpen. Ik mag de computer van de ‘Grietje’ gebruiken om nieuwe gribfiles te downloaden, terwijl ‘Windfinder’ ons een heel mooi windgaatje laat zien vanaf donderdag.

De volgende dag wisselen heel veel droge en natte buien elkaar af. De wind komt voor ons plekje uit de verkeerde hoek, we zitten de hele dag binnen en de kajuit moet vele keren worden afgesloten om de regen buiten te houden. ’s Avonds vertellen nieuwe gribfiles al weer een ander verhaal en ook de strategie van de ‘Grietje’ is gewijzigd. We vergelijken daarom samen nog even wat er veranderd is in het Westgat naar Lauwersoog. We nemen afscheid met de uitspraak dat we elkaar wellicht op de reis naar Nederland nog weer tegenkomen.

Tocht: Rendsburg – Cuxhaven

Vertrek: Wo 10 aug 2011 08:00
Aankomst: Wo 10 aug 2011 17:00
Afstand: 52 mijl

De havenmeester had me verteld dat hij vanaf half acht aanwezig was om te tanken. We kunnen op hetzelfde tijdstip onze zak met verse broodjes ophalen uit de ‘Gemeinschaftsraum’.  Het lukt ons wonderbaarlijk om op dat tijdstip de boot bij de tank te hebben liggen en de havenmeester helpt ons even met de lijnen en daarna vullen we voorraad diesel wat aan. We hebben het samen nog even over de mogelijkheden om te tanken in het NOK en we zijn het er beiden roerend over eens dat Rader Insel de meest geschikte plek is met bovendien de vriendelijkste havenmeester.

Hierna beginnem we aan de laatste 65 km van het NOK dat zonder wachten of ander oponthoud verloopt. Zoals we gewend zijn passeren er veel grote schepen en sommige passeren best wel vlakbij.

Op zee zou dit een beetje erg dichtbij zijn.

Bij de sluis van Brunsbuttel moeten we een half uurtje wachten, maar daarna gaat het schutten erg vlot. We liggen tesamen met een wat groter schip in de oude sluis, aan de rechterzijde. Ik kan me niet herinneren daar eerder doorgegaan te zijn, maar ook hier liggen de ‘drijvende steigers’ tegen de muur. Er zijn echter geen rubber matten om het uitglijden op de steigers te voorkomen. Een beetje oppassen als je van de boor op de steiger springt is wel verstandig.

De sluis van Brunsbuttel tijdens het naar buiten schutten

Eenmaal op de Elbe worden we geconfronteerd met een  westenwind die in sterkte varieert tussen 12 en 20 knopen terwijl de stroom tegengesteld is en dat veroorzaakt wat nare golven.  De snelheid over de grond is echter heel  mooi en met 2000 toeren gaan we met snelheden van 8 tot 9 knopen over de grond. Het kost dan ook maar twee uurtjes om in Cuxhaven te komen en wonder boven wonder is daar voldoende plek. We vinden een plekje tussen twee boten aan een langssteiger en Hilda parkeert de boot heel netjes in het gaatje dat er is.  We zijn blij dat we er zijn, want de regen komt regelmatig met bakken uit de lucht.

’s Avonds nemen we ervan en gaan eten in het restaurant van de zeilvereniging. We kiezen een visschotel voor 2 personen, waar we enige moeite mee hebben om alleen het vis al verorberd te krijgen en sluiten af met een ijsdessert. Een voortreffelijke afsluiting van de dag

Locatie Cuxhaven, donderdag 11 augustus 2011

Hoewel we eergisteren dachten vandaag te kunnen vertrekken doen we het niet. De golven op de Noordzee zijn ons nog te hoog en het waait ons nog te hard. Als we de nieuwe gribfiles bekijken en de weerberichten lezen lijkt vrijdag de 12e ons een betere dag. Zo rond de middag komt het moment dat boten die geen tijd meer hebben om nog tot vrijdag te wachten zouden moeten vertrekken. We zien inderdaad een boot richting de Noordzee vertrekken, maar een paar uur later is hij echter terug met het verhaal dat het geen pretje was. De dag gaat voorbij met boodschappen doen en de site bijwerken.

Wachten in Cuxhaven

[/tab] [tab name=”Kaart”]

Traject Holtenau - Rendsburg - Cuxhaven

Rendsburg (RaderInsel)

Cuxhaven

[/tab] [end_tabset]
Dit artikel is gepubliceerd in categorie Zweden - NL.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.