Klintholm – Kiel

[tab name=”Verslag”] Tocht: Klintholm – Gedser

 

Vertrek: Do 4 aug 2011 07:40
Aankomst: Do 4 aug 2011 12:30
Afstand: 33 mijl

 

De route

We hebben al op de lange termijn weerberichten gezien dat er voor begin volgende week geen gunstig weer te verwachten is om de oversteek naar Nederland te maken. We kunnen dus rustig aan doen en gaan vandaag naar Gedser. Omdat in de niddag de wind behoorlijk zal afnemen gaan we om half acht ’s morgens weg en zo kunnen we dus heerlijk zeilen met een halve tot ruime wind uit oostelijke richtingen. We zetten de windvaan al gauw nadat we vertrokken zijn en de boot heeft er goed zin in. We zien de snelheidsmeter heel regelmatig de acht knopen passeren en dan schiet het lekker op. Als de wind er een tijdje nog meer zin in heeft zien we zelfs snelheden boven de negen knopen. Op het log zie ik later een registratie van 9,4 knoop.

Een mooie snelheid tussen Klintholm en Gedser

Vier uur na vertrek zijn we rond de punt van Gedser Odde en koersen we op de vaargeul aan. Vlak voor de veerhaven halen we de zeilen neer en het laatste stukje in de luwte van Gedser tuffen we tussen de rode en groene boeien door naar de jachthaven. We weten nog dat we hier eens met de Orion net buiten de groene boeien aan de grond zijn gelopen en blijven daarom nauwgezet binnen de boeien.
In de jachthaven is plaats zat en we kiezen ervoor om langszij een steiger te gaan liggen. Wat later komt een uniek jacht binnen, een prachtige Breehorn 37 met een lagere kajuit dan gebruikelijk is. Ik hoor later dat het bouwnummer 1 heeft. We hebben dit jacht voor het eerst gezien bij Borgholm en daarna nog meerdere keren in diverse havens. We wisselen in de loop van de dag heel wat ervaringen uit. Ik vind het erg plezierig om eens te horen hoe het echtpaar, dat ook al heel wat mijltjes met dit jacht heeft gevaren, een aantal heel herkenbare perikelen ten aanzien van onderhoud en refit heeft aangepakt.

Tocht: Gedser – Rodby Havn

 

Vertrek: Vr 5 aug 2011 08:30
Aankomst: Vr 5 aug 2011 13:30
Afstand: 27 mijl

 

We hebben gepland om rond acht uur te vertrekken omdat we willen proberen naar Bagenkop te zeilen en dat is, zeker met een zwakke wind, toch een behoorlijk eind. Het is nogal mistig als ik mijn hoofd door het luik steek en ik doe toch maar wat rustig aan. De mist trekt behoorlijk snel op en we vertrekken een half uurtje later. Als we hoog aan de wind de geul uit zijn kunnen we ruimer varen, maar er is eigenlijk juist te weinig wind om lekker voortgang te maken. We passeren de ontelbaar vele wind molens die langs de kust van Lolland ten westen van Gedser staan. Hoewel we er behoorlijk dicht langs varen zien we er toch niet zoveel van want de mist is weer teruggekomen. De motivatie om deze dag een lange tocht te maken is dan ook een beetje afgenomen. In de havengids staat Rodby haven aangegeven als gasthaven en we besluiten daar maar eens te gaan kijken. In de buurt van de haven beneemt de mist ons op het cruciale moment echter alle zicht, terwijl de AIS apparatuur als een gek staat te piepen, omdat er meerdere veerboten en ander havenverkeer binnen de ingestelde CPA grenzen van een halve mijl komen. Als er twee veerboten zijn gepasseerd, waarvan we er maar een heel vaag hebben gezien, is het even wat rustiger en hebben we de gelegenheid om de zeilen naar beneden te halen en kunnen we naar binnen varen. In een ander deel van de haven dan waar de veerboten aanleggen is een drijvende steiger voor jachten aangelegd. De vakken zijn gescheiden door dunne en te korte metalen ‘vingers’ met een drijver die er eigenlijk niet op berekend is om op de vinger te gaan staan. Een erg lastige methode om met z’n tweeën af te meren, omdat het te lang duurt voordat een achterlijn en voorspring op een behoorlijke manier aan de vinger bevestigd zijn, zonder aan de voorkant de steiger te raken. Gelukkig krijgen we even hulp van een Duitser die er al ligt.

De veerboten varen af en aan, dit is een kleintje

In het dorp is een redelijk goed voorziene winkel waar we boodschappen kunnen doen. Gelukkig is er ook een pinautomaat waar we Deense kronen kunnen pinnen want in Klintholm en Gedser was ons dat niet gelukt. Het was echt wel nodig want ons contant geld was zo langzamerhand op en het havengeld moet vaak nog cash worden betaald.
In de haven van Rodby is weinig te beleven. We liggen niet erg rustig want elke keer als er een veerboot binnenkomt of wegvaart ontstaat er een behoorlijke stroming in de haven en stootwillen zijn geen overbodige luxe. We hebben er gelukkig veel minder last van dan de plaatselijke boten die in een ander deel van de haven liggen waar het effect van de stroming veel groter is.

De industrie haven van Rodby, met vooraan de jachtensteiger

Tocht: Rodby Havn – Holtenau
Vertrek: Za 6 aug 2011 08:00
Aankomst: Za 6 aug 2011 16:15
Afstand: 47 mijl

 

De route

De wind is deze morgen, zoals de gribfiles aangeven, minder dan 4 knopen. Juist als we de motor willen starten komt de havenmeester nog even afrekenen. We dachten al dat we gratis lagen, maar op de valreep blijkt dat we de contanten toch niet voor niets hebben gepind.
Na vertrek koersen we in een rechte lijn af op de Kieler Fjord, zonder zelfs de zeilen te hijsen. Het is goed weer en we zien alle verkeer rond ons goed en dat is wel plezierig ook, want er vaen behoorlijk veel vrachtschepen door de Fehmarnbelt tussen Puttgarden op Fehmarn en Rodby op Lolland.
Wat later op de dag komt er iets meer wind, ruim achterlijk, en we rollen ons voorzeil uit maar erg veel helpt het zeil niet mee. Iets na vier uur ’s middags meren we af in Holtenau. Ik ga nog even naar de stad in om wat Euro’s te pinnen, want we denken niet met Zweedse of Deense valuta te kunnen betalen. Als ik weer terug kom in de haven raak ik in gesprek met een echtpaar dat ook in een Trintella 42 vaart. Ik zie aan boord veel interessante details die zij zelf hebben bedacht en veranderd. Een uurtje is dan niets natuurlijk en we komen tijd te kort. Daarom zetten we ’s avonds na het eten het gesprek bij ons aan boord voort en aan het eind van de avond heb ik het gevoel dat we nog lang niet uitgesproken zijn. Wellicht komen we elkaar nog eens tegen.

We blijven zondag maar in Holtenau liggen want het weer op de Noordzee is alleen maar narigheid. Daarom zijn we genoodzaakt een paar dagen te wachten voor we aan de overtocht kunnen beginnen. Naast ons ligt de ‘Hydra’, een Moody 31 met daarop een aardig jong stel en hun zoontje, een wijsneus die ons weer even helemaal aan onze kleinkinderen doet denken. We praten wat af die dag en we realiseren ons heel goed dat we in een bevoorrechte positie zijn omdat we geen haast hebben en dat het weer minder belangrijk is omdat we de volgende week niet op ons werk worden verwacht.

[/tab] [tab name=”Kaart”]

Traject Klintholm – Kiel (Holtenau)

Gedser

Rodby

Holtenau

[/tab] [tab name=”Grafieken”]

Klintholm – Gedser

[/tab] [end_tabset]
Dit artikel is gepubliceerd in categorie Zweden - NL.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.