Simrishamn – Ystad

[tab name=”Verslag”] Tocht: Simrishamn – Ystad

Vertrek: Ma 1 aug 2011 07:15
Aankomst: Ma 1 aug 2011 12:15
Afstand: 27 mijl

Onze Zweedse buren waar we langszij liggen in Simrishamn hebben niet al te veel tijd meer voor hun vakantie over is en moeten nog terug naar Stockholm. Zij willen graag om 7 uur ’s morgens vertrekken en daarom hebben wij ook maar besloten om even vroeg weg te gaan. Om kwart over zes sta ik al onder de douche en als ik daar vandaan weer naar de boot terug loop zie ik een mistbank vanaf zee op de jachthaven aankomen. Binnen een half uur zit het behoorlijk dicht. Zowel de buurman als ikzelf denken dat de zon die we door de mist kunnen zien snel de overhand zal hebben en we vertrekken beiden. We kunnen nog net de boeien zien die het geultje naar de haven aangeven. Met de radar en de AIS bij varen we langs de kust en inderdaad trekt de mist al snel op.
Deze wijde blik is echter van korte duur, want als we in de buurt van Skillinge zijn, een haventje ten zuiden van Simrishamn, zit het echt weer potdicht. Op de radar zie ik diverse boten en op het moment dat we een jacht kunnen zien zijn we op minder dan 50 meter afstand. Gelukkig hebben we de jachten die uit die haven kwamen spoedig achter ons en wordt het zicht ook weer beter. Dit blijft zo tot we de bocht omgaan bij Sandhammaren en dan varen we opnieuw in dichte mist met een zicht van minder dan 400 meter. Op de radar zie ik boten passeren op een kwart mijl, zonder ze daadwerkelijk te hebben gezien. Een vissersbootje zonder AIS gaat voor me langs op 200 meter en het is een plezier om ze op de radar te zien aankomen, want anders zouden we ons toch een ongeluk schrikken als zo’n bootje zo plotseling voor je opduikt.
Vlak in de buurt van Ystad is de mist verdwenen en kunnen we alles weer goed zien bij het binnenlopen. De rest van de dag is het prachtig zonnig weer, maar op zee trekt het met vlagen nog steeds behoorlijk dicht. We horen de scheepshoorns van de veerboten die van en naar Ystad varen regelmatig die dag.
[/tab] [tab name=”Kaart”]

Traject Simrishamn – Ystad

[/tab] [end_tabset]
Dit artikel is gepubliceerd in categorie Z_Zweden, W-waarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.