Utklippan – Simrishamn

[tab name=”Verslag”] Tocht: Utklippan – Simrishamn

Vertrek: Zo 31 juli 2011 07:45
Aankomst: Zo 31 juli 2011 17:30
Afstand: 52 mijl

Het is behoorlijk bewolkt als we vertrekken van Utklippan en de wind werkt niet erg mee. We hijsen de zeilen wel, maar met een wind die nauwelijks boven de 5 knopen komt, blijft de motor op lage toeren meedoen. Rond een uur of elf trekt de wind behoorlijk aan, komt meer van achteren en begint het te regenen. De motor kan uit en we kunnen zeilen met een gemiddelde van 6 knopen. Met uitzondering van de regen blijven deze omstandigheden aanhouden tot een uur of drie ’s middags en daarna zakt de wind in anderhalf uur terug naar zo’n drie knopen. Een uurtje voor we in Simrishamn zijn rol ik de genua in en halen we het grootzeil neer.
Het wordt nu een beetje spannend of we in Simrishamn een plekje kunnen vinden, want volgens de havengidsen is alleen het uiterste puntje van de haven 2,5 meter en de rest is 2 meter of minder diep. In het uiterste geval hebben we besloten een plekje in de vissershaven te zoeken.
Als we de jachthaven binnenlopen is de diepte in het uiterste puntje meer dan 3 meter en hebben we meerdere mogelijkheden om langszij een ander jacht vast te maken. Dus zorgen voor niets.

Het havengeld moet hier bij een automaat worden betaald en er kan een ‘chipknip’ worden aangeschaft waarmee de elektriciteit kan worden betaald. Voor deze kaart moet statiegeld worden betaald en er wordt 50 kronen chipgeld op geboekt. Bij de eerste keer elektriciteitsgebruik wordt 50 kronen afgeboekt, terwijl bij vertrek het niet verbruikte deel van de elektriciteit ook weer op de kaart kan worden teruggeboekt. Vervolgens kan de kaart weer in de machine worden teruggestopt en wordt het niet gebruikte deel plus het statiegeld terugbetaald. Een systeem dat we vorig jaar al vaker zijn tegengekomen, maar ik heb liever met een havenmeester te doen. Het heeft zeker ook zijn voordelen, want 50 kronen voor elektriciteit is in Zweden heel normaal, terwijl wij in Simrishamn gedurende de nacht voor slechts 3 kronen verbruikt hadden.

[/tab] [tab name=” ‘wind en snelheid’ “]

[/tab] [end_tabset]
Dit artikel is gepubliceerd in categorie Z_Zweden, W-waarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.