Ystad – Klintholm

Tocht: Ystad – Klintholm

 

Vertrek: Wo 3 aug 2011 07:30
Aankomst: Wo 3 aug 2011 16:30
Afstand: 57 mijl

 

Het belooft een saaie zeiltocht te worden vandaag. Volgens de gribfiles blijft de wind rond de 10 knopen en komt uit het OostZuid Oosten. De havens langs de Zweedse zuidkust zijn voor ons te ondiep. Voor Gislövslage (Trelleborg) wordt 2,2 meter aangegeven en dat zou 5 cm water onder de kiel betekenen. Als het net zo is als in Simrishamn zou het dus veel dieper zijn en prima gaan, maar we voelen er weinig voor om weer te moeten vertrekken als het toch te ondiep is. Een andere mogelijkheid is om door het Falsterbro kanaal te gaan en aan de noordzijde in de havenbekken te gaan liggen. Als het toch redelijk zeilt kunnen we ook naar Denemarken oversteken. We gaan eerst maar eens varen, want de eerste 10 mijl varen we toch langs de kust en maakt het weinig uit.
Het eerste uur komt de wind inderdaad niet boven de 10 knopen uit, maar daarna wordt het beter en kunnen we prima zeilen. We nemen dan ook maar afscheid van Zweden en beginnen aan de oversteek naar Denemarken. De snelheid van de boot komt na twee uur varen al in de buurt van de 6 knopen en klimt lekker door tot boven de 7. Dit blijft zo tot we Mons klif al tamelijk dicht zijn genaderd en we een rifje trekken omdat de windmeter toch regelmatig even boven de 20 knopen uitkomt. De wind vat mijn actie om een rif te steken op als een waarschuwing en houdt zich daarna gedeisd en komt nauwelijks nog boven de 16 knopen uit. De boot moet dan ook een knoopje snelheid inleveren het laatste uur.

Mons Klif

In de buurt van Klintholm zitten we even te dicht bij de kust en moeten weer iets verder naar buiten omdat er veel netten staan die met ballen en palen goed zijn gemarkeerd, maar we hebben ze juist op tijd gezien en komen er goed omheen.
In de haven vinden we een prima plekje aan hogerwal, en met hulp van mensen op de steiger wordt de lastige dwarswind goed overwonnen. Opnieuw wordt duidelijk dat we vanwege de saildrive minder controle over het achterschip hebben en dat het manoeuvreren met deze boot, om in kleine gaatjes te komen, wat moeizamer gaat.

 

Traject Ystad – Klintholm

In de jachthaven van Ystad

 

Ystad – Klintholm ( 3 augustus 2011 )

 

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Z_Zweden, W-waarts.

One Response to Ystad – Klintholm

 1. Ineke Haak-Meerman schreef:

  Hallo schoonzus en zwager,

  Gefeliciteerd met de verjaardag van jullie zoon. Ik hou het even kort want het is al een beetje laat. Hopelijk alles goed met jullie. Volgens mij zijn jullie al weer een aardig eindje op de terugweg. Ook weer zin om naar huis te gaan? Zal wel even weer wennen zijn, lijkt me. Jullie foto’s zijn trouwens prachtig. Vooral de natuurfoto’s. Wat kan iets simpels dan mooi zijn. Er zijn een aantal bij die je zo aan muur kunt hangen. En de rust spat er af!
  Hier is het oké. Wij hebben een werkvakantie. We zijn eindelijk in de kamer bezig en behoorlijk ook. De aannemer is er net 2 weken geweest. De open haard + ombouw is er uit. We zijn nu bezig met verven etc. en als de kamer klaar is, gaan we verder met de hal. Dus als alles klaar is, dan denken jullie waarschijnlijk al weer aan je volgende zeiltrip.
  Met pa gaat het redelijk, wel af en toe benauwd en ‘poestig’. In het huis op Nw. Tuinen woont momenteel een nieuw gezin. Een paar dagen terug is hun huis aan de Lagestraat (waar Arends heeft gewoond) opgebrand. Tragisch natuurlijk, maar pa’s huis was net weer leeg, dus daar konden ze zo in.
  Tot zover, eerst. Alle goeds voor jullie, ook van Albert,

  Ineke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.