Kalmar – Utklippan

[tab name=”Verslag”] Tocht: Kalmar – Utklippan

Vertrek: Za 30 juli 2011 08:30
Aankomst: Za 30 juli 2011 17:00
Afstand: 49 mijl

We staan ’s morgens iets eerder op dan wat we meestal gewoon zijn, want we hebben een eind varen voor de boeg. We hebben nog geen eindbestemming bepaald, maar als het niet te erg tegenzit, willen we Utlängan de zuidoost punt van Zweden halen. Daarna hebben we de keuze om het westen in te gaan of door te zeilen naar Utklippan, een eilandje zo’n 5 mijl naar het zuidwesten. Met de vorige boot zijn we daar eerder geweest, maar da is inmiddels al vele jaren geleden.
Hoewel we nog voldoende dieselolie hebben willen we toch eerst nog even tanken en daar kunnen we niet eerder dan 8:00 uur terecht. Om kwart voor acht varen we weg en gaan rechtstreeks naar de brandstofsteiger. We mogen echter niet afmeren, want de voorraadtanks worden juist gevuld. Het wachten en ‘op de plaats rust’ varen duurt bijna een half uur, want dan pas zijn de vier tanks gevuld. Nadat we 100 liter hebben ingeslagen is het half negen en wat later dan we hadden gepland.
De wind komt recht van achteren en we hebben beide zeilen gehesen. Hoewel Hilda een hekel heeft aan een uitgeboomd tuig pak ik, na anderhalf uur tegen een steeds invallend voorzeil aangekeken te hebben, de spiboom en boom de Genua uit. Zo varen we vele uren tot de wind rond vier uur zover afneemt dat we de motor bijzetten. We zijn dan bijna bij de punt van Utlängan maar om dan nog eens 20 mijl verder naar het westen te varen vinden we een beetje te veel van het goede. Daarom varen we in dezelfde richting door naar Utklippan. Het laatste uurtje staat enkel het grootzeil en met 1400 toeren maken we rond de 5 knopen voortgang .

Een analyse hoe we het vandaag hebben gedaan

We hebben het gevoel dat er plaats moet zijn op Utklippan, omdat we toch een aantal boten in Noordelijke richting hebben zien varen. De gedachte blijkt waar te zijn, want er is voldoende ruimte en we kunnen zelfs tegen de kant liggen. Wel hebben we even te laat door dat we hebben vastgemaakt aan het kleinste stukje van Utklippan. Met roeibootjes kunnen we ons verplaatsen naar de andere twee gedeelten. Op het stuk waar de vuurtoren op staat, is ook een cafe waar een drankje kan worden gehaald.

Utklippan

[/tab] [tab name=”Fotos”]

[/tab] [tab name=”Kaart”]

Traject Kalmar - Utklippan

[/tab] [end_tabset]
Dit artikel is gepubliceerd in categorie Kalmarsund, Z-waarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.