Flatvarp -Oskarsham

[tab name=”Verslag”] Tocht: Flatvarp – Oskarshamn

Vertrek: Di 26 juli 2011 08:30
Aankomst: Di 26 juli 2011 18:30
Afstand: 51 mijl

De vlaggen hangen slap en dat voorspelt niet veel goeds wat het zeilen betreft vandaag. Het positieve hiervan is dat we ook niet hoeven kiezen welke route we zullen nemen: uiteraard de vaarweg tussen de rotseilandjes door. Het is een schitterende en goed bebakende route en we genieten al varend van de omgeving. Vooral de eerste uren komen overal jachten achter de eilandjes vandaan die daar kennelijk hebben overnacht. We zien ook regelmatig masten van jachten achter eilandjes die daar nog vast liggen.
Op een zeker moment zien we over stuurboord twee Nederlandse schepen aankomen die een andere route hebben gevolgd die hier samen komt met de route die wij volgen. Het voorste jacht zagen we al eerder op de ankerplaats bij Blidö en het tweede jacht zag ik op de Åland eilanden in Degerby voorbij varen. Vele mijlen varen we op korte afstand achter elkaar aan tot het voorste jacht een ankerplekje vindt. Bij Simpevarp gaat het tweede jacht verder buitengaats en wij duiken, na een klein eindje de kust te hebben gevolgd een volgende route in tussen de rotseilandjes door richting Figeholm. Ik heb aangenomen dat we, qua diepte, te maken zouden hebben met een zelfde route als wat we de hele dag al gevaren hebben, maar al spoedig blijkt dat dit stukje heel wat anders is. Het is heel nauwkeurig varen van boei naar boei die dan weer stuurboord en dan weer bakboord uit staan. Op de kaartplotter overschrijden we regelmatig de veiligheidscontouren van 5 meter en een aantal keren overschrijden we zelfs de drie meter grens. We varen die stukken nog langzamer dan stapvoets, maar nergens meten we diepten die echt minder dan 3 meter zijn. Eén stel rode en groene boeien staan zo dicht bij elkaar dat er zeker niet meer dan een boot gelijktijdig tussendoor kan.

Het gevoel van de prikkenbaan over de wadden is weer helemaal terug!

We zijn eigenlijk opgelucht als we bij Figeholm de route achter ons kunnen laten, en het volgende stuk kunnen nemen tussen Figeholm en Oskarsham, want dat hebben we op de heenreis al een keer gevaren en dit stuk was redelijk normaal te varen, hoewel er aan het eind ook een smal ‘poortje’in voorkwam.
Als we in Oskarshamn Brädholmen aankomen, wenkt de havenmeester ons al en geeft ons een pracht plaatsje langs de kant, vlak bij zijn kantoor. Had hij de bordjes ‘Reserverat’ er voor ons neergehangen?

[/tab] [tab name=”Kaart”]

Traject Flatvarp-Oskarshamn

[/tab] [end_tabset]
Dit artikel is gepubliceerd in categorie Ostkusten, Z-waarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.