Blidö – Runmarö

[tab name=”Verslag”]

Tocht:    Blidö – Runmarö

Vertrek:      Wo 20 juli 2011 08:30
Aankomst:   Wo 20 juli 2011 13:10
Afstand:          22 mijl


De wind zit in de verkeerde hoek als we zuidwaarts willen. We overleggen of we via Stockholm zullen varen, dan hebben we in ieder geval het stuk tot Vaxholm de wind in de zeilen, maar deze route hebben we in beide richtingen al eens gevaren. De route in zuidelijke richting heeft onze voorkeur, omdat we dan grote stukkrn heel dicht tussen de eilandjes kunnen varen. Toen we vorige week een stukje hiervan met onze vrienden hebben gevaren hebben we hieraan kunnen proeven. We kiezen hiervoor en de motor moet het werk dan maar doen, want de richting ligt pal in de wind.

Het is een onvoorstelbaar mooie tocht. We slingeren tussen veel eilandjes door en hoewel we overal redelijk ruim kunnen varen komen is de  doorvaart bij Finnhamn voor ons gevoel wel een beetje nauw, zeker als er, zoals nu in het hoogseizoen, vele boten langs deze plek passeren.

Als snel hiena wordt het water breder en kunnen we het laatste stuk tot Runmarö nog zeilen. Hoewel het nog erg vroeg op de dag is, stoppen we bij Runmarö waar we in de Norrviken van het eiland Storön willen overnachten. Vroeg aankomen heeft als voordeel dat er plaats is. Het baaitje blijkt een buitenhaven van de SKK, de Zweedse Kruiser Klub, te zijn, vergelijkbaar met Lill Luban in het hoge noorden. Er zijn een aantal blauwe ankerboeien en een mooie steiger waar we aan vastmaken. Er ligt nog een zeiljacht en twee motorboten.

Een mieters plekje

Wat later komt de Bree-rust, een Nederlandse Breehorn 37, binnen met een stel aardige mensen aan boord. Zij varen al jaren in dit gebied en  hebben een grote ervaring. Van hen hoor ik welke boeken zij het meest gebruiken om mooie ankerplekken te vinden. Deze boeken nog gedetailleerder dan de Hamnguiden die wij gebruiken, maar beide naslagwerken hebben hun eigen specifieke voordelen. In de Hamnguiden staan foto’s en in de aanbevolen boeken zijn de plekken rood aangegeven waar goed aan de rotsen vastgemaakt kan worden.  Een goede aanvulling dus op hetgeen ik al heb.

De volgende dag is het weer minder goed en blijven we liggen. Ik maak een wandeling over het eiland Storön, en verder vermaken we ons met lezen en puzzelen. Internetten met de dongle hier tussen de rotsen is met een slecht signaal nauwelijks mogelijk en ik kan dus niets doen aan de site. De Wifi antenne ziet geen enkel netwerk, wat ook niet verwonderlijk is.

De ogen open tijdens een wandeling, en je kunt zoiets moois aanschouwen.

 

[/tab] [tab name=”Foto’s”] [/tab] [tab name=”Kaart”]

Traject Blido – Runmaro

[/tab] [end_tabset]
Dit artikel is gepubliceerd in categorie Stockholm's Skärgård Z-waarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.