Runmarö – Nynäshamn

[tab name=”Verslag”]

Tocht: Runmarö – Nynäshamn

Vertrek: Vr 22 juli 2011 08:00
Aankomst: Vr 22 juli 2011 14:30
Afstand: 34 mijl

Vandaag willen we weer wat inkopen gaan doen en daarom vertrekken we tamelijk vroeg. Volgens de weerberichten kunnen we rekenen op een oostelijke wind en daarom hebben we twee mogelijke bestemmingen: Nynäshamn of als heel hard gaat Öxelösund.
Als we uit het baaitje zijn en de windsterkte voldoende kunnen inschatten blijkt de richting meer noordelijk en het waait tegen een 5-je aan. We rollen alleen de genua uit en daarmee maken we een snelheid van rond de 6 knopen. Als de wind heel ruim inkomt is het steeds de vraag wat de beste zeilvoering is. Met het grootzeil gehesen valt de genua constant in. De genua een stuk inrollen lost dit probleem op, maar met alleen de genua helemaal uitgerold en geen grootzeil is de snelheid ongeveer dezelfde.
Als later tijdens de tocht de wind wat afneemt en we bovendien vlak voor de wind varen, hijsen we het grootzeil en bomen we de genua uit. We hebben al gauw door dat Öxelösund vandaag te ver verwijderd ligt en Nynäshamn wordt dus de bestemming van vandaag.
Om half kiezen we een willekeurige vrije boei om achter vast te maken en liggen naast de ‘Grietje’, de Duitse boot uit Schokkerhaven waar we ook al contact mee hadden in Öregrund en Trysunda. Het is gezellig om even weer wat ervaringen uit te wisselen, maar zij waren al op de hoogte omdat ze de website regelmatig bezochten.
Nynäshamn is een prima plek om boodschappen te doen. Ik loop een paar keer naar het centrum en koop ook de twee aanbevolen boekwerken met ankerplaatsen. Daarnaast neem ik ook maar een Zweeds woordenboek mee, want er komen toch te veel woorden in de tekst van de Hamnguiden voor, zodat de strekking van de zin mij ontgaat.

’s Avonds na het eten zitten we op de eerste rang als de reddingsboot een Zweeds jacht binnenbrengt. Er zit een zeil onder de boot door gebonden aan de voorzijde en op het dek staat een motorpomp water naar buiten te pompen. Het jacht wordt stevig aan een steiger vastgebonden en de pomp blijft doorpompen. Ik bekijk het even van dichtbij en hoewel ik het niet kan zien, ben ik ervan overtuigd dat er een gat in de romp moet zitten. Hoe kan zoiets nu toch zijn ontstaan……… Voor ons opnieuw een waarschuwing om gespitst te blijven.

[/tab] [tab name=”Foto’s”] [/tab] [tab name=”Kaart”]

Jachthaven NYnashamn

[/tab] [end_tabset]
Dit artikel is gepubliceerd in categorie Stockholm's Skärgård Z-waarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.