Degerby – Blidö, Zweden

[tab name=”Verslag”] Tocht: Degerby – Blidö, Zweden

Vertrek: Di 19 juli 2011 10:00
Aankomst: Di 19 juli 2011 17:30
Afstand: 52 mijl

Met een zwaar bewolkte hemel beginnen we de tocht. De wind komt uit het Zuidwesten en zowel het weerbericht als de gribfiles geven aan dat het overdag zo blijft, maar in de avond zullen we de wind meer uit het zuiden kunnen verwachten. De windsterkte zal later op de dag ook wat hoger kunnen zijn: tot 14 knopen volgens de grib files.

Het eerste stuk tussen Föglö en Lemland komt de wind pal van voren en blijft steeds onder de 6 knopen. Motoren dus. Voorbij het zuidelijk puntje van Lemland varen we een koers van 245 graden naar de ingang van de Skärgård bij Remmargrund. Al snel is de zware bewolking verdwenen en is de lucht weer blauw met hier en daar wat witte schapenwolken.
We zijn bepaald niet alleen want de overtocht wordt gemarkeerd door een lange rij witte zeiltjes, terwijl er af en toe ook een grote veerboot langskomt.


Vanaf half twaalf als we de grens tussen Finland en Zweden passeren trekt de wind aan en gaat de snelheid ook omhoog. We zien de windmeter regelmatifg over de 15 knopen gaan en hoewel we heel hoog aan de wind varen zit de gang er behoorlijk in en vorderen we met meer dan 6 mijl per uur.

Nadat we Remmargrund gepasseerd zijn plaats ik de Zweedse dongle weer en kan mijn mail checken. De Volvo dealer heeft niet het fatsoen gehad om op mijn mailtje van de vorige dag te reageren. Ik had hen vriendelijk gevraagd om mij tenminste de status van de bestelling te mailen, maar zelfs dat was schijnbaar te veel moeite. We hebben inmiddels het probleempje niet meer gehad en besluiten om het maar te vergeten. We varen door naar Blidö waar we de vorige week ook zijn geweest en waar we fantastische ankergrond hadden. Tot aan de Sund tussen Yxlan en Blidö kunnen we blijven zeilen, maar de laatste paar mijlen tussen de twee eilanden staat de wind pal tegen en moet de motor het doen. Om half zes liggen we achter het anker en het pilsje smaakt weer best.

[/tab] [tab name=”Foto’s”] [/tab] [tab name=”Kaart”]

Ankerplaats bij Blido

[/tab] [end_tabset]
Dit artikel is gepubliceerd in categorie Åland eilanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.