Gräddö – Åland

[tab name=”Verslag”] Tocht: Gräddö – Mariehamn (Åland)

Vertrek: Za 16 juli 2011 09:35
Aankomst: Za 16 juli 2011 16:45
Afstand: 35 mijl


Gräddö kennen we inmiddels van binnen en buiten en we zijn toe aan een nieuw gebied. Daarom hebben we bedacht om naar de Åland eilanden te gaan. We hebben de papieren kaart van ons bezoek in 1998 aan dit gebied bij ons. In de kaartplotter zit de nieuwste Navionicskaart en voor de PC hebben we een Navionics kaart die een jaartje ouder is.

Het eerste eind varen we tussen de Zweedse scheren, maar daarna volgt al spoedig het wijde water van de Ålandsee, waar we toch weer een beetje rekening moeten houden met de scheepvaart. De AIS monitor geeft ons weer veel zekerheid, want als er op afstand weer zo’n grote jongen aankomt, zien we met een druk op de knop waar hij ons zal passeren, op welke afstand en wanneer.  Natuurlijk blijven we ze wel in de gaten houden, want koersveranderingen zijn steeds mogelijk.

De wind komt recht van achteren en is zwak, ver onder de 10 knopen met af en toe een uitschietertje naar 9. We zetten de elektrische stuurautomaat op de windvaan, en zo vorderen we elk uur een kleine 5 mijlen, want de motor helpt een beetje mee, maar draait niet harder dan 1200 toeren.

Om een uur of half drie komt er wat meer wind en zien we uitschietertjes tot 16 knopen. De motor wordt het zwijgen opgelegd maar omdat we vrijwel voor de wind zeilen en er een behoorlijke zeegang staat, zwaait de boot nogal en valt het voorzeil heel regelmatig in. Alles schuift en rammelt in de kasten binnen en het zeilt dus niet plezierig.

Nadat we mooi via een op de kaart aangegeven route zijn binnengekomen zien we dat de Åss marina in Mariehamn al stevig vol is. Er vaart een bootje rond van de havenmeester met daarin een jongedame die ons meedeelt dat er weinig plaats is. Vastmaken aan een vrije mooring mag niet en op mijn vraag of ik dan kan gaan ankeren wordt ook al ontkennend geantwoord. De dame suggereert dat we naar de Oosterhaven kunnen gaan, maar als ik dat opzoek op de kaart blijkt dat het zeker 10 mijl varen is. Inmiddels komt de dame weer aanvaren en wijst ons een plek, maar we moeten wel een achterboei delen met een andere boot. Nou, dat waren we inmiddels wel gewend, geen probleem.

Later op de avond delen we de boei zelfs nog met een derde boot. Het is een Belgische arts, waar ik nog een heel interessant babbeltje mee maak die avond

Aan de steiger van de jachthaven van Mariehamn

[/tab] [tab name=”Kaart”]

Graddo - Marihamn

Ass Marina, Mariehamn

[/tab] [end_tabset]
Dit artikel is gepubliceerd in categorie Åland eilanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.