Furusund – Bergsholm

Tocht: Furusund – Bergsholm

Vertrek: ma 4 juli 2011 13:00
Aankomst: Ma 4 juni 2011 15:10
Afstand: 8 mijl

 

Met z’n zessen is het reuze gezellig en we hebben veel plezier. Het weer is helemaal top, blauwe luchten en zon en weinig wind. De volgende bestemming moet in ieder geval een ankerplaatsje worden, maar liever nog willen we aan de rotsen vastmaken. Eerst moeten we opnieuw de voorraden wat aanvullen, want de verse waren zijn in een handomdraai weer verdwenen. Volgens de havengids zijn in Furusund ‘Livsmedel’ te koop en ook bij de ingang van de haven is een bord waar aangegeven staat dat het slechts 150m naar de winkel is. Te laat gaan we op weg om te ontdekken dat de winkel een veredelde butik is bij een benzinepomp. Normale grote broden en ook nog vers, toch al een schaars artikel hier, zijn niet meer te vinden. Gelukkig bakt men hier op bestelling wat kleinere broden en we wachten tot ze voor ons een tweetal hiervan hebben gebakken. Ook andere boodschappen die op het lijstje staan zijn er niet en we zullen dus tot een andere gelegenheid moeten wachten.

De route

We vertrekken als een van de laatste boten uit Furusund en hebben als bestemming een ankerplaatsje geselecteerd uit de Hamnguiden op 8 mijl afstand. Als het waar is wat we op de foto’s zien, kunnen we er ankeren maar ook aan de rotsen vastmaken. Vanwege de zwakke wind komt van zeilen niet zoveel terecht, we zien kortstondig 5,5 knoop op de teller maar het is meestal minder. Jennifer stuurt de boot en ik assisteer een beetje om wat praktische hints te geven, want een boot besturen heeft ze nog nooit eerder gedaan, maar Jen doet het geweldig goed.

Iets na 3 uur komen we aan en we liggen al vlot achter het anker. Ad neemt onmiddellijk de bijboot en gaat op verkenning uit waar we geschikt aan de rotsen kunnen vastmaken. Een stel Zweden geeft aanwijzingen wat de meest geschikte plek is en een kwartiertje later liggen we perfect vastgeknoopt aan een paar bomen, met het achteranker uit. We verkennen de omgeving, maken korte wandelingen op het vaste land en genieten van de omgeving.

Aan de rotsen bij Bergsholm

De nieuwe manier van vastleggen is nog een beetje onwennig. Als de wind een beetje uit de andere richting komt en we wat dichter naar de rotsen drijven, overwegen we om weer te gaan ankeren, maar als ik aan het achteranker trek zit die zo vast dat de twijfel snel weg is. We leggen de boot een halve meter verder van de kant en slapen die nacht heel goed.

 Foto’s van de vrienden:

 

Foto's van Jennifer

Foto’s van Jennifer. (Klik op de afbeelding voor meer foto’s)

 

Foto's van Patricia

Foto’s van Patricia. (Klik op de afbeelding voor meer foto’s)

 

Foto's van Renee

Foto’s van Renee. (Klik op de afbeelding voor meer foto’s)

 

Kaartjes:

Ankerplaats Bergsholmen

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Zeilen met vrienden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.