Sundsvall – Norrfällsviken


Tocht: Sundsvall – Norrfällsviken

Vertrek: Vr 17 juni 2011 07:40
Aankomst: Vr 17 juni 2011 18:45
Afstand: 57 mijl


Het probleempje met de brandstofpomp lijkt weer voorbij te zijn en omdat we een dag stil hebben gelegen willen we vandaag naar het noorden van de Höga Kusten. Op de weerberichten zien we dat er een wat langere periode met Noordelijke winden lijkt aan te komen. Vanuit het noorden kunnen we dan gemakkelijker naar het zuiden komen om daar nog een aantal van de door de Finse Peter aanbevolen plekjes te gaan bezoeken. We willen eigenlijk naar Ulvöhamn, volgens Peter ‘een must’, maar de afstand is tamelijk groot, rond de 60 mijl en de wind lijkt niet al te sterk. We vertrekken daarom al iets na half acht, terwijl het water rimpelloos is, maar dat zegt niet alles.

Het eerste stuk varen we op de motor omdat we anders stil zouden liggen, maar als we rond de zuidelijke punt van Alnön gaan hebben we de weinige wind die er is wel half en kunnen we redelijk snel zeilen tot we na Åstön weer veel ruimer moeten varen. De snelheid loopt wel terug, maar er kan worden gezeild. Met een mooie blauwe lucht en de windvaan die het nauwkeurig sturen van ons overneemt komen we elk uur toch zo´n 5 mijltjes dichter bij de bestemming. Lange tijd zien we Högbonden, een hoog eiland iets van de kust af, met daarop een vuurtoren. Als we daar zijn varen we wat zigzaggend tussen de eilandjes door die weer tussen de kust en Högbonden liggen. Een coaster vindt dit kennelijk ook de kortste weg en vaart ons op hoge snelheid voorbij, juist als we in het smalste stukje tussen twee eilanden varen. Hilda had voor de zekerheid het roer al even overgenomen van de automaat en dat was goed ook, want we komen terecht in het schroefwater van de coaster en dat veroorzaakte even hele rare bewegingen van ons bootje.

Vanwege de verwachtte wind die nacht, BF 5 uit NO lijkt ons Ulvö niet de meest geschikte haven en kiezen we ervoor om naar Norrfällsviken te gaan, een haventje aan vaste wal in een erg beschutte baai op ongeveer 5 mijl van Ulvö. Als we aan het eind van de baai in de havenkom komen is het windstil en aan de steiger waar plaats is voor heel veel boten, ligt er slechts één. Er zijn echter geen boeien en we moeten voor de eerste keer ons achteranker gebruiken. Ik heb geen ervaring met het inschatten wanneer het anker overboord moet, maar als we tegen de steiger liggen is er gelukkig nog een stukje lijn over op de rol. We liggen prima en we zijn weer een ervaring rijker.

Norrfallsviken

Aanmelden gaat hier bij de receptie van de camping die iets verderop is. Met een groot rood bord en een sleutel van het havengebouwtje kom ik terug. In het gebouwtje is een televisie kamer met grote comfortabele zetels en een televisie met zweedse zenders, een douche en toiletruimte en een keukentje met kookplaat, en alles is ook nog eens lekker verwarmd, wat wil je nog meer?. Wel nu, in het andere eind van het gebouwtje is een restaurantje gevestigd waar je prima kunt eten. Zaterdags en Zondags is er een soort lopend buffet met vis en vlees. Het vis wordt op 50! verschillende manieren klaargemaakt.

Zondagmorgen maak ik een wandeling rond de baai. Er zijn legio ‘fritids’ huizen. Een aantal zijn op palen boven het water gebouwd, De helft is gereserveerd voor de boot die binnenshuis kan worden opgehesen en in de andere helft woont men. Andere huizen zij op de rotsen gebouwd, waarbij de rotsen gedeeltelijk zijn opgehoogd, of men heeft een vloer op paen gebouwd waar het huis weer op staat. En vrijwel alle huizen zijn geverfd in de typisch Scandinavische rode kleur.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Botn Golf N-waarts.