Sundsvall – Norrfällsviken

[tab name=”Verslag”] Tocht: Sundsvall – Norrfällsviken

Vertrek: Vr 17 juni 2011 07:40
Aankomst: Vr 17 juni 2011 18:45
Afstand: 57 mijl


Het probleempje met de brandstofpomp lijkt weer voorbij te zijn en omdat we een dag stil hebben gelegen willen we vandaag naar het noorden van de Höga Kusten. Op de weerberichten zien we dat er een wat langere periode met Noordelijke winden lijkt aan te komen. Vanuit het noorden kunnen we dan gemakkelijker naar het zuiden komen om daar nog een aantal van de door de Finse Peter aanbevolen plekjes te gaan bezoeken. We willen eigenlijk naar Ulvöhamn, volgens Peter ‘een must’, maar de afstand is tamelijk groot, rond de 60 mijl en de wind lijkt niet al te sterk. We vertrekken daarom al iets na half acht, terwijl het water rimpelloos is, maar dat zegt niet alles.

Het eerste stuk varen we op de motor omdat we anders stil zouden liggen, maar als we rond de zuidelijke punt van Alnön gaan hebben we de weinige wind die er is wel half en kunnen we redelijk snel zeilen tot we na Åstön weer veel ruimer moeten varen. De snelheid loopt wel terug, maar er kan worden gezeild. Met een mooie blauwe lucht en de windvaan die het nauwkeurig sturen van ons overneemt komen we elk uur toch zo´n 5 mijltjes dichter bij de bestemming. Lange tijd zien we Högbonden, een hoog eiland iets van de kust af, met daarop een vuurtoren. Als we daar zijn varen we wat zigzaggend tussen de eilandjes door die weer tussen de kust en Högbonden liggen. Een coaster vindt dit kennelijk ook de kortste weg en vaart ons op hoge snelheid voorbij, juist als we in het smalste stukje tussen twee eilanden varen. Hilda had voor de zekerheid het roer al even overgenomen van de automaat en dat was goed ook, want we komen terecht in het schroefwater van de coaster en dat veroorzaakte even hele rare bewegingen van ons bootje.

Vanwege de verwachtte wind die nacht, BF 5 uit NO lijkt ons Ulvö niet de meest geschikte haven en kiezen we ervoor om naar Norrfällsviken te gaan, een haventje aan vaste wal in een erg beschutte baai op ongeveer 5 mijl van Ulvö. Als we aan het eind van de baai in de havenkom komen is het windstil en aan de steiger waar plaats is voor heel veel boten, ligt er slechts één. Er zijn echter geen boeien en we moeten voor de eerste keer ons achteranker gebruiken. Ik heb geen ervaring met het inschatten wanneer het anker overboord moet, maar als we tegen de steiger liggen is er gelukkig nog een stukje lijn over op de rol. We liggen prima en we zijn weer een ervaring rijker.

Norrfallsviken

Aanmelden gaat hier bij de receptie van de camping die iets verderop is. Met een groot rood bord en een sleutel van het havengebouwtje kom ik terug. In het gebouwtje is een televisie kamer met grote comfortabele zetels en een televisie met zweedse zenders, een douche en toiletruimte en een keukentje met kookplaat, en alles is ook nog eens lekker verwarmd, wat wil je nog meer?. Wel nu, in het andere eind van het gebouwtje is een restaurantje gevestigd waar je prima kunt eten. Zaterdags en Zondags is er een soort lopend buffet met vis en vlees. Het vis wordt op 50! verschillende manieren klaargemaakt.

Zondagmorgen maak ik een wandeling rond de baai. Er zijn legio ‘fritids’ huizen. Een aantal zijn op palen boven het water gebouwd, De helft is gereserveerd voor de boot die binnenshuis kan worden opgehesen en in de andere helft woont men. Andere huizen zij op de rotsen gebouwd, waarbij de rotsen gedeeltelijk zijn opgehoogd, of men heeft een vloer op paen gebouwd waar het huis weer op staat. En vrijwel alle huizen zijn geverfd in de typisch Scandinavische rode kleur.

[/tab] [tab name=”Kaart”] [/tab] [end_tabset]
Dit artikel is gepubliceerd in categorie Botn Golf N-waarts.

9 Responses to Sundsvall – Norrfällsviken

 1. Monique schreef:

  gezellig om weer te lezen wat jullie allemaal beleven…. wij hebben t hier thuis allang besloten: wij willen ook met de VUT. al die berichten in de krant over pensioen op je 68e : misdadig!!! wij willen dit ook!!!

  alvast voor morgen: gefeliciteerd met vaderdag!
  M

  • henk schreef:

   He doktertje, nog maar even op je tanden bijten hoor, er wachten nog een paar keizersneetjes en meer van dat soort ‘ik moet er niet aan denken’ klusjes voor jou. Alles op zijn tijd

   De genietende Vutters

 2. viggo schreef:

  lieve opa en ooma

  ik tiep zelef. de footoos waren schitrend!

  kus doei

  viggo

  • henk schreef:

   Dag lieve Viggo,

   Heb jij dat helemaal zelf getiept? Wat knap dat je dat kunt. Het was heel erg mooi op die foto’s, maar vandaag regent het. Wij zijn maar gauw in een haventje gegaan want we werden helemaal nat.
   Groetjes van opa en oma en tot ziens in het najaar.

 3. Monique schreef:

  ik lees het nu pas goed: ijle lucht??? op 180 m??? ik denk dat je daarvoor toch wel een kilometertje hoger moet zitten… dat hijgen zegt meer iets over je conditie 🙂
  maar dat mag als je 63 bent. doe voorzichtig, straks krijg je nog wat bij al die klauterpartijen…

  M

  • henk schreef:

   ’t Ja dat krijg je als een medicus je verhalen leest. Wilde ik interessant doen en ik word onmiddellijk ontmaskerd. Ik zal Pauw en Witteman dus maar afbellen.

   P

 4. Ton-Annie schreef:

  ook ik weer ff reageren.Hoi Hoi alles wat ik tot nu toe lees ,lijkt me een geweldige ervaring.
  Ook de foto`s zijn fantastisch. Hier gaat alles zijn gangetje.Mijn onderzoek in Zwolle was niet naar wens. Dus maar weer kontakt gezocht met het UMCG. Verder hebben wij een nieuwe auto de Suzuki SX 4. Luitjes wens jullie nog veel plezier.
  Gr. Ton-Annie.

 5. Monique schreef:

  dag vadertje,

  heb dienst, en de arts-assistenten zijn hard aan het werk maar hebben mij nu niet nodig. zonet wel even, maar dat is een prachtige bevalling geworden. Dus nu tijd om weer even op jullie website te kijken. Boris zat gisteravond een beetje op je te mopperen, omdat de layout in de war wordt geschopt door teveel tabjes. Komt waarschijnlijk door je matige internet snelheden. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat binnenkort weer netjes is, als je in de buurt v stockholm (?) bent en daar 3G weer sneller / beter is… pas maar op, anders gaat je schoonzoon er nog aan editen ;-).

  veel plezier daar maar weer!
  M

 6. Monique schreef:

  leuk ook dat laatste verhaal. wat is het daar toch allemaal gemoedelijk! heerlijk!

  hmmm verse gerookte zalm. uit de supermarkt vind ik m meestal niet zo, maar vers is dat heerlijk. Wat een prachtig weer hebben jullie toch. het is hier niks dan regen regen regen….

  maar voor maandag is de voorspelling hier ook goed…

  M

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.