Ornö – Grinda

Tocht: Ankerplaats Ornö – Ankerplaats Grinda

Vertrek: Ma 6 juni 2011 07:45
Aankomst: ma 6 juni 2011 16:40
Afstand: 39 mijl

De route

Tijdens ons tweede bezoek aan Stockholm met de Orion zijn we vanuit het centrum van Stockholm via een smal vaarwater naar het zuiden gevaren. Dat zelfde tochtje willen we deze reis herhalen, maar dan in de andere richting. Op de kaart en de plotter verkennen we de tocht en er zit een erg smal en ondiep stukje in, dat ik me niet zo erg goed meer kan herinneren, maar het is net diep genoeg voor de Trintella. We hebben de wind weer mee van Ornö naar Saltsjöbaden, waar het vaarwater tussen Nacka en Ormingelandet begint. We halen de zeilen naar beneden en gaan verder op de motor. Dat het smal is blijkt wel, want op het smalste stuk moeten de grotere boten op elkaar wachten om er langs te kunnen. Het geeft ons het gevoel of we door een vaartje in Friesland varen. Het smalle gedeelte is maar kort en daarna varen we door de buitenwijken van Stockholm (Nacka) waar we de mooiste huizen op de hoge oevers zien en waar langs de kant grote motorjachten liggen.

Ankerplaats Ornö - Ankerplaats Grinda

Het lijkt Friesland wel    (klik op de afbeelding voor meer foto’s)

 

Het valt ons op dat er erg veel boten op het water zijn en voor de zekerheid kijken we nog even of het echt geen Pinkstermaandag is. We kunnen het niet zo goed verklaren, of het moest al zijn dat de Zweden drie extra dagen aan Hemelvaartsdag geknoopt hebben en er zo een korte vakantie van maken. Later komen we er toevallig achter als Hilda in haar agenda bladert en ziet dat de 6e juni een feestdag is in Zweden. Het zeilen tussen de eilandjes in Stockholm is lastig want de wind komt van alle kanten en hoewel we globaal in dezelfde richting gaan, zeilen we in korte tijd zowel aan de wind als voor de wind. Daarnaast moeten we goed uitkijk houden want aan alle kanten passeren ons boten in vele soorten en maten.

Eén van de ‘Places to visit before you die’ schijnt de Wasahamnen te zijn, het zeilers-walhalla van Stockholm, echt helemaal in het centrum naast het Wasamuseum. Ongetwijfeld een ervaring waar we nog jaren op hadden kunnen teren, maar de overnachtingskosten zijn 550 kronen (ruim €60,-) met in de havengids een waarschuwing dat de prijs voor 2011