Nävekvarn – Rånö

Tocht: Nävekvarn – Ankerplaats Rånö
 

Vertrek: Za 4 juni 2011 08:00
Aankomst: Za 4 juni 2011 16:30
Afstand: 55 mijl

Het water is zo vlak als een spiegel als we uit Nävekvarn vertrekken. Als ik de havenmeester nog even de hand kom drukken voor we vertrekken, raadt hij me aan om maar te blijven omdat het toch niet waait. Maar hij heeft wel door dat we toch gaan en daarom nodigt hij me uit om op de terugweg weer voorbij te komen.

De route Navekvarn - Orno

De route (klik voor details)

De eerste anderhalf uur tot voorbij Oxelösund varen we op de motor, maar dan komt er weer wind en kunnen we in een rechte lijn naar Landsort zeilen, het zuidelijke puntje van het schiereiland waar Stockholm op ligt. Als we Landsort gerond hebben zeilen we de Stockholmse Skärgård in dat bij Nynäshamn begint. We hadden niet van te voren bepaald waar we zouden gaan overnachten, maar in de loop van de middag hebben we, in de Hamnguiden, een leuke ankerplek gevonden. We zijn erg blij met deze gids, want de geul naar het ankerplekje is niet zo breed en valt nauwelijks op vanaf het water. Als we niet hadden geweten dat het ankerplekje er was waren we er zo aan voorbij gevaren. Zonder deze informatie op papier zouden we veel tijd moeten reserveren om geschikte ankerplaatsjes te vinden, want wat op de kaart geschikt lijkt blijkt bij aankomst niet altijd zo goed, zoals we vorig jaar meerdere keren hebben ervaren. Goede ankerplaatsen liggen het liefst rondom beschut voor de wind, specifiek voor het geval dat er ’s nachts winddraaiingen plaats vinden. Ook is een goede ankerbodem belangrijk en bovendien moet het er niet al te diep zijn.

Ankeren op Rano

Ankeren op Rano(klik op de afbeelding voor meer foto’s)

Rond half vijf laten we het anker vallen in een mooi natuurlijk haventje aan de noordzijde van het eiland Rånö. We zijn niet alleen, want er liggen al een aantal boten. Een klein aantal ligt met het achteranker uit tegen de kant, maar de meerderheid ligt vrij te zwaaien achter het vooranker. Het is al laat in de avond als een aantal boten naar de andere kant gaat omdat het weerbericht aangeeft dat de wind naar het noordoosten gaat en zal gaan aantrekken tot kracht 6, ofwel 14m/sec zoals hier in Zweden de ‘vindhastighet’ wordt aangeduid. Wij liggen behoorlijk van de kant af en we kunnen prima draaien, dus wij blijven maar liggen. De wind draait tijdens de nacht inderdaad, maar erg hard waait het niet. Toch komen we dichter bij de kant dan me lief is en ik laat me regelmatig wekken door de wekker, maar we liggen als een rots en ik zie op de GPS dat we precies op hetzelfde plekje blijven liggen. Pas ’s morgens verkassen we naar de andere kant om te wachten tot de wind weer uit het zuidoosten komt zoals het weerbericht vermeldt. Die zuidoostelijke wind duurt echter langer dan we willen en iets na de middag gaan we toch maar weg.

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Stockholm's Skärgård N-waarts.