Gedser – Hesnaes

Tocht: Gedser – Hesnaes

Vertrek:         Di 24 mei 2011 11:30
Aankomst:  Di 24 mei 2011 14:45
Afstand:        21 mijl

In het weerbericht verwacht men een wind van 5Bf maar volgens onze windmeter waait het harder. In de loop van de morgen zakt de wind terug en wij besluiten alsnog naar Klintholm te gaan, een afstand van slechts 30 mijl en bovendien bijna voor de wind. Het kost wel enige moeite om met ruim 20 knopen wind de box uit te komen, maar onze Duitse buurman is graag bereid om met de landvast de punt even goed vast te houden. De boegschroef helpt ons ook en we komen goed de haven uit en het eerste stuk vaart het ook prima.

De wind heeft er toch wel zin in en we zien de windmeter heel regelmatig in de buurt van de 30 knopen. Omdat de haven van Klintholm met deze zuidelijke wind weinig beschutting biedt zoek ik naar alternatieven. Hesnaes geeft ons volgens mij wel enige beschutting, omdat het plaatsje in een kleine inham ligt en dat we daarom van de kust wat beschutting kunnen verwachten. Een tweede alternatief is Stubbekøbing, maar daarvoor moeten we wel een behoorlijk eind de Grønsund in. We besluiten eerst meer naar de kust te varen en daarna maar eens te zien.

Nadat we een uur in die richting hebben gevaren merken we de invloed van de kust op de golven en zeilen we door tot het inhammetje waar Hesnaes aan ligt. Zigzaggend tussen een woud van vissersballen en stokken door komen we goed in de haven. Natuurlijk zijn de beste plaatsjes al ingenomen door andere zeilers en kunnen we alleen langs de kade aan lagerwal liggen. Als we al hebben vastgemaakt vinden we het maar beter om de boot te keren omdat de wind toch meer van achteren inkomt dan we hadden verwacht. We draaien de boot en krijgen bij het opnieuw aanleggen de hulp van een Nederlander en een Duitser die het fijn lijken te vinden om iets omhanden te hebben. Er is echter meer werk, want er komt een volgend jacht binnen en ook daar wordt even geholpen met aanleggen. De haven is aan de kade maar net diep genoeg om er te kunnen liggen, maar we liggen er goed. Een alternatief voor de terugreis.

De voormalige 'supermarkt'van Hesnaes

De voormalige ‘supermarkt’van Hesnaes

Een wandelingetje aan land leert mij dat ook hier de kleine middenstand niet meer kan overleven. De ‘Kobmand’, waar we in 1994 boodschappen deden,  is dicht en op het postkantoor is ook al lang geen activiteit meer geweest gezien de toestand van het kantoor. Dus geen Deense kronen om te betalen, maar dat blijkt geen enkel probleem. Euro’s gelden hier evengoed als wettig betaalmiddel.

 

Klik op één van de foto’s voor grotere afbeeldingen


 

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie NL - Zweden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.