Bessaker- Bessaker

Tocht:   Bessaker- Bessaker(64 ° 14′,87N  10° 19′,16 O)

Vertrek: zo 22 juli 2012 8:45
Aankomst: zo 22 juli 2012 10:15
Afstand: 5 mijl van totaal  2280 mijl

 

In het wel erg beschutte Bessaker

In het wel erg beschutte Bessaker

In de haven lijkt het redelijk rustig en het is droog. We maken ons gereed om het stuk van 15 mijl naar Kuringsvågen, Stokksund te gaan varen. De wind komt zo te zien niet echt uit het westen, maar tussen de hoge rotsen kun je daar niet zoveel over zeggen. Als we hoog aan de wind niet kunnen halen gaan we motoren en niet kruisen heb ik met Hilda afgesproken. Ze wil het liefst ver van de rotsen verwijderd blijven, en bovendien is de HQ allesbehalve een open bootje waarmee je vlot een paar slagen maakt.  

Bessaker-Bessaker

Het eerste stuk, zolang we nog in de  Bessakersundet varen, gaat het wel aardig omdat we daar nog beschut varen, maar als we deze beschutting kwijt zijn valt het varen oop de motor behoorlijk tegen. We hebben last van de golven, terwijl de wind niet west is maar pal van voren inkomt. Daarnaast begint het nog te stortregenen ook.  Omdat ik de motor wil ontzien lopen we maximaal 2000 toeren en dat levert onder deze omstandigheden een snelheid op van nauwelijks vier knopen over de grond.  Na zo’n drie kwartier ben ik er al wel van overtuigd dat we nog  zeker vier uur over de rest van de tocht zullen doen en ik vraag me af wat we er mee opschieten. Kuringsvågen is een populaire haven en het zal met dit weer in het hoogseizoen best wel eens behoorlijk vol kunnen zijn. Volgens de weerberichten voor morgen, overmorgen en woensdag  zullen de condities eerder slechter dan beter zijn. We zullen vanuit Kuringsvågen waarschijnlijk niet verder gaan.

Ik stel Hilda voor om maar om te keren en in Bessaker te wachten op beter weer. We weten dat we daar prima liggen en de ‘kaiavgift’ is beslist lager. Hilda heeft geen enkel bezwaar en we keren om. De weg terug lopen we met hetzelfde toerental bijna twee keer zo snel en we zijn dan ook redelijk vlot weer op ons oude plekje.

Die zondag komen nog drie zeilboten binnen, twee Noren uit het zuiden en een Duitse boot uit het noorden die bij ons aan komt liggen. Zij blijken maar een kleine afstand te hebben afgelegd en zijn blij dat ze in Bessaker zijn.  Al snel komt de Butikeigenaar waarschuwen dat een groot schip zijn dieselolietank komt vullen en we daarom niet dubbel kunnen liggen, omdat het grote schip dan niet kan aanmeren. De Duitse boot verkast daarop naar de andere steiger waar nog ruimte is. Hun probleem dat er geen elektriciteit was bleek later oplosbaar.

We konden het achterschip bijna aanraken tijdens het afmeren

We konden het achterschip bijna aanraken tijdens het afmeren

Als het grote schip komt aanleggen nadert de achterkant ons tot op 3 meter, maar de stuurman verstaat zijn vak. De hele tijd dat de dieselolie wordt gelost blijft de schroef een beetje draaien om bij ons vandaan te blijven.

We hebben ons er in berust dat we hier een paar dagen zullen liggen. De website wordt bjgewerkt, e-mails worden verstuurd, we doen boodschappen en we ontmoeten Nederlanders. Een van de nederlanders blijkt in de butik te werken en woont met zijn Russische vrouw en twee geadopteerde kindertjes al jaren in Noorwegen.

Hilda in gesprek met de Nederlandse Butik employee

Hilda in gesprek met de Nederlandse Butik employee

Het andere stel, een ouder echtpaar logeert bij hun zoon die hier een boerderij heeft. Het zijn Groningers en we staan een half uurtje met elkaar te praten. Tegen de avond komt opnieuw zo’n groot schip aanleggen. Deze keer om te tanken. Ook dit aanleggen gaat heel rustig, maar opnieuw nadert de stalen muur ons tot op een paar meter. Dit schip is korter en is verder bij ons vandaan tijdens het tanken.

Deze jongen kwam mogelijk nog dichterbij, maar vaart iets verder door

Deze jongen kwam mogelijk nog dichterbij, maar vaart iets verder door

Maandagmiddag ga ik de rots beklimmen om vanaf de hoogte een paar plaatjes te schieten. Er is een trap om de eerste 20 meter te overbruggen en daarna is het een redelijk vlakke met mos begroeide rots. De echte top bereik ik niet want elke keer als ik hoger kom blijkt de top verderop te zijn. Maar vanaf deze hoogte heb ik toch een mooi uitzicht over het water.

De zeer goed beschermde haven van Bessaker, althans voor ZW winden

De zeer goed beschermde haven van Bessaker, althans voor ZW winden

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↓ Van 65° tot 60°.

2 Responses to Bessaker- Bessaker

 1. monique schreef:

  jaa paar daagjes ouderwets verwaaid liggen….. kan je ff de boel bijwerken! mooi plekje; op die stalen muren na dan.

  wij hebben heerlijk weer hier. Overmorgen naar 2e camping…

 2. agniet schreef:

  leuke foto,s
  mien vriendin leeft ook nog zie ik,alles goed met jou en je heup?
  we zijn net terug uit V W
  hebben het heerlijk gehad
  liefs Agniet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.