Finnøy – Sandshamn

Tocht:  Finnøy – Sandshamn (62 ° 15′,13N  5° 29’02 O)

Vertrek: zo 29 juli 2012 7:15
Aankomst: zo 29 juli 2012 17:30
Afstand: 47 mijl van totaal  2471 mijl

De route

Na de tocht van vandaag ligt de ronding van Stattlandet in het verschiet. Met slecht weer kan dat een obstakel zijn, want de zee rondom deze uitstekende kaap kan behoorlijk hobbelig zijn. Hoewel de weerberichten voor de komende dagen weinig wind beloven, moeten we hier wel een uitgangspunt voor kiezen. Het dichtste bij Stattlandet is Sandhamn, waar we op de heenreis ook naartoe zijn gegaan. Daarnaast is Runde, dat zo’n 12 mijl verder verwijderd is ook een goed vertrekpunt. Als we beide havens vergelijken kiezen we toch maar voor Sandshamn, vanwege de vele ligplaatsen daar, terwijl Runde wat dat betreft veel beperkter is. Bovendien weten we dat we in Sandshamn, als we de tijd daarvoor vinden, een wasmachine kunnen gebruiken.

Omdat het waarschijnlijk weer een motordag gaat worden vertrekken we een uurtje vroeger dan gebruikelijk. Direct al in de haveningang laat de kaartplotter zich niet meer bedienen en ‘zit vast’. Dit gebeurt af en toe wel vaker en nadat we de plotter spanningsloos hebben gemaakt werkt het weer. Dit duurt maar kort, want dan verschijnen er allerlei vreemde foutboodschappen op het scherm, die blijven komen na het in en uitschakelen. Ik ben echter een ‘deskundige’ want ik heb dit al een keer vaker meegemaakt, vorig jaar in Zweden. Toch heb ik de gebruikershandleiding wel weer even nodig om te weten hoe een ‘fabrieksreset’ moet worden uitgevoerd en dat lost het probleem op. ‘Hoewel we ons met het Raymarine RNS navigatieprogramma op de boordcomputer hadden kunnen redden, was het toch erg lastig geweest als de plotter ons in de steek had gelaten.

Een prachtige dag in de Harøyfjord

Een prachtige dag in de Harøyfjord

In prachtig weer varen we door de Harøyfjord en passeren we Ålesund. Daarna wordt het helemaal geweldig, want het stukje langs de kust voor open zee levert voldoende wind op om de zeilen te zetten en kan er gezeild worden. Dit houden we een mijltje of 10 vol maar dan is het weer over als we achter de eilanden komen. Om half zes maken we vast in Sandshamn, waar deze keer twee motorboten liggen en waar heel veel ruimte is.

We laten Ålesund voor wat het is

We laten Ålesund voor wat het is

Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↓ Van 65° tot 60°.

Reacties zijn gesloten.