Bodø- Nesna

Tocht:   Bodø- Nesna(66° 12′,07N  13° 00′,93 O)

Vertrek: Wo 18 juli 2012 7:15
Aankomst: Wo 18  juli 2012 23:30
Afstand: 80 mijl van totaal 2132 mijl

 

De route

We maken een plan de campagne de avond van te voren. Omdat we van Nordskot graag rechtstreeks naar Bolga hadden willen varen, zijn we van plan nu alleen maar te zwaaien. Nesna een redelijk grote haven is met 80 mijl vanuit Bodø wel erg ver. We bestuderen alle mogelijke alternatieven tussen Bolga en Nesna, en merken ze op onze digiale kaart. We vertrekken wel met Nesna als hopelijk einddoel.
De wind is gering als we vertrekken en het regent. We kunnen zeilen, maar daar is ok alles mee gezegd. De route die ik heb uitgezet is ten noorden van een eilandengroep met Flugløy als grootste, om zodoende meer wind te hebben. We willen daarna tussen Stott en Bolga weer naar de ‘binnen’ vaarweg terugkeren.

Halverwege de eilandengroep is de wind al tot erg weinig gereduceerd en hebben we weer te maken met een vervelende deining. We besluiten alsnog de beschutting van eilanden te zoeken en buigen eerder naar het zuiden af om toch onder Stott langs te gaan. Hier vinden we vlak water en kunnen we ook goed zeilen. De rest van de tocht verloopt redelijk gunstig al blijft de windsterkte, die van achteren komt, eigenlijk te weinig om echt een mooie snelheid te maken. Vanaf Bolga kunnen we vele mijlen varen met de uitgeboomde genua over bak en het grootzeil over stuurboord. De zon schijnt en het is prachtig mooi op het water, dat een adembenemend mooie blauwe kleur heeft.

Zuid van Bolga zien we een ongelofelijk lichtblauwe watervlakte

Zuid van Bolga zien we een ongelofelijk lichtblauwe watervlakte

Bij het eilandje Vikingen passeren we de poolcirkel weer en daarna varen we de bijna 20 mijl door de Lange Sticfjord. Om half twaalf maken we vast aan een steiger in Nesna. Hilda zet nog even de Webasto aan om het lekker warm te hebben. Ik hijs de Wifi antenne, waar we al zo geweldig veel plezier van hebben gehad hier in Noorwegen, en zorg ervoor dat we de weerberichten voor morgen alvast hebben, want je weet nooit of we die morgenvroeg ook nog kunnen verversen. Uiteraard bekijk ik de mail. De website moet nog maar een dagje wachten.

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↓ Van de Kaap tot 65°.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.