Lødingen – Nordskot

Tocht:   Lødingen – Nordskot(67 ° 50′,10N  14° 47′,37 O)

Vertrek: Vr 13 juli 2012 09:30
Aankomst: Vr 13  juli 2012 19:15
Afstand: 46 mijl van totaal  2015 mijl

De route

Bij vertrek is Skutvik op Hamaroy de eindbestemming. We zijn deze morgen wat later omdat we de brandstoftank moesten vullen en we daarvoor op de opening van de  shop op de kade moeten wachten. Gelukkig kan de pomp ook vanuit de shop worden gestart en binnen kan ik wel betalen met Mastercard.  Ik neem nog wat 2-takt olie mee, want sinds de onregelmatige  toerentallen in Zweden vorig jaar, voeg ik nog steeds olie toe aan de dieselolie in een verhouding van 1:200.  Toerental variaties hebben we sindsdien nog niet weer meegemaakt.

Het Noorse vasteland

Het Noorse vasteland

 

De Vesteralen / Lofoten over stuurboord

De Vesteralen / Lofoten over stuurboord

Tijdens de tocht richting Skutvik bestudeer ik de gribfiles en de weerberichten die we hebben opgehaald. Er komt vervelend weer aan het komend weekend, heel veel regen en ook veel wind. Die wind komt bovendien uit ZZW richting en voor ons is dat helemaal de verkeerde richting. De foto’s en de beschrijving van Skutvik in ‘Havneguiden 4’  zijn niet duidelijk genoeg om te bepalen of we er een goed plekje zullen vinden en voor een verblijf langer dan één nacht  in slecht weer vinden we dat wel essentieel. De alternatieven zijn Nordskot waar we al eerder zijn geweest en Helnessund, resp 15 en 23 mijl verder. We besluiten via Nordskot te varen en als we daar een goede plek zien dan stoppen we, anders varen we naar Helnessund.

We hebben het grootzeil gezet bij vertrek en ik blijf proberen om het voorzeil ook mee te laten trekken, maar de wind komt recht van achteren en de schijnbare wind is meestal minder dan 3 knopen. Zelfs uitgeboomd met de spiboom is dat te weinig.  Wat later in de middag als we ten westen van het eiland Steigen varen trekt de wind aan, draait verder naar het oosten,  en komt er wat meer gang in. We zien vaker dat het aan het einde van de middag nog even gaat waaien en de boot  weer een  zeilboot wordt . Als we in de buurt van Nordskot komen is Helnessund al geen optie meer. Het waait inmiddels hard uit het oosten, waarschijnlijk nog versterkt door de hoge steile berg. Achter een grote catamaran, die we al een aantal keren eerder hebben gezien, is nog 20 meter ruimte aan de stevige drijvende steiger. Helaas ligt pontificaal midden op deze plek een 2 m lang visbootje en er is geen mens te bekennen om het even te verleggen.

Langs de steiger in Nordskot

Langs de steiger in Nordskot

De bootclub van Nordskot heeft ook 3-tal ankerboeien uitgelegd voor als het druk is en we besluiten maar om daar aan vast te gaan maken. Hilda manoeuvreert de HQ netjes tegen één ervan, maar het systeem van oppikken is anders dan ik gewend ben. Er zit geen ring op om mijn ‘ankerboeihaak’ er aan te kunnen klikken, maar er drijft een touwlus in het water. Ik heb de pikhaak niet snel genoeg te pakken en we moeten opnieuw aanvaren.  Inmiddels is de schipper van de catamaran op de steiger en verlegt het visbootje naar het einde, zodat we kunnen aanleggen. De spring die ik al gebruiksgereed had klaargelegd is hard nodig om de boot in de harde wind op zijn plaats langs de steiger te houden. Met veel stootwillen dempen we het oncomfortabele botsen tegen de steiger dat door de golven veroorzaakt wordt. Gelukkig begint de wind al spoedig aan de beloofde draai in zuidelijke richting en waaien we van de steiger af en keert de rust weer terug, omdat  er nu ook geen golven meer zijn.

 

Van za 14 juli t/m ma 16 juli in Nordskot

 

Zaterdagmorgen gaan wij bij het winkeltje op de wal wat boodschappen halen. Het is dan nog droog, maar als we terug komen en het begint te regenen zet ik nog snel de kuiptent op. Even later komt de regen met bakken naar beneden. De wind is inderdaad zuidelijk en het lijkt vanuit de haven niet al te hard te waaien.

Autoplay

Eigenlijk hadden we liever onderweg willen zijn, maar soms is het verstandiger te blijven waar je bent. Varen met tegenwind en regen is ook geen plezierige bezigheid. Aan het eind van de middag hebben we geen spijt dat we zijn blijven liggen, want dan weet de wind wel weer van blazen.  Van de  Noorse weerberichten worden we niet vrolijk want pas dinsdag lijkt het wat beter te zijn. Dan komt de wind voor ons weer uit een goede richting. We berusten.

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↓ Van de Kaap tot 65°.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.