Nesna – Brønnøysund

Tocht:   Nesna – Brønnøysund(65 ° 28′,82N  12° 12′,44 O)

Vertrek: Do 19 juli 2012 8:15
Aankomst: Do 19 juli 2012 18:30
Afstand: 50 mijl van totaal  2182 mijl

De route

Het is handig om gebruik te maken van hetgeen we op de heenreis aan ervaringen hebben opgedaan. Vanwege de goede voorzieningen in Brønnøysund hebben we eigenlijk automatisch voor deze haven gekozen. Op andere plekken moet je maar afwachten wat je er vindt en of je er kunt liggen, want de mogelijkheden zijn niet altijd zo riant. Omdat we zo snel mogelijk weer wat dichterbij willen zijn, zodat we wat beter kunnen inschatten wanneer we weer terug zullen zijn maken we er alleen maar vast om te slapen en boodschappen te doen want we varen de hele dag door.

We vertrekken uit Nesna nadat we er slechts acht en half uur hebben gelegen. Direct buiten de haven hijsen we het grootzeil, maar direct nodig is het niet want er is geen wind. Pas nadat we ten zuiden van het eiland Hugla langs zijn gevaren komt de wind ons een beetje helpen. Dat helpen is steeds van korte duur als we een fjord in Noordelijke richting passeren. De windrichting goed inschatten is in Noorwegen niet gemakkelijk. Alle weerberichten spreken van een Noordelijke wind, maar we hebben de ervaring dat die wind de Fjorden en Sunden volgt. Voorbij Sandnessjoen is de wind echter zuidelijk! Vele mijlen verder als we het grote eiland Alsten voorbij zijn en de invloed van de bergketen de ‘Zeven Zusters’ er niet meer is komt de wind weer van achteren. Niet dat we daar nu direct zoveel plezier van hebben, want het is niet meer dan 4 a 5 knopen.

Drie van de 'De Zeven Zusters'

Drie van de ‘De Zeven Zusters’

Met mooi weer verloopt de tocht gladjes terwijl het sturen weer aan de elektrische stuurautomaat op de windvaan is overgelaten. We eten tijdens het zeilen nog juist voor we in Brønnøysund aankomen. Het is daar erg vol, maar we hebben geluk want een Noorse zeilboot is juist bezig om aan te leggen. We varen langszij en als ze klaar zijn met hun eigen boot, helpen ze ons met het langszij komen. En er komt zelfs een derde zeilboot naast ons liggen. Samen doen we de noodzakelijke boodschappen en gaan niet te laat slapen.

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↓ Van de Kaap tot 65°.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.