Nordskot – Bodø

Tocht:   Nordskot – Bodø(67 ° 16′,95N  14° 22′,20 O)

Vertrek: Di 17 juli 2012 10:10
Aankomst: Di 17  juli 2012 18:30
Afstand: 37 mijl van totaal 2052 mijl

 

De route

Als gevolg van het minder goede weer bleven we van zaterdag tot en met maandag liggen. Het lijkt een hele tijd, maar die wachtdagen zijn eigenlijk ook wel weer snel voorbij. Naast allerlei kleine zaken aan boord, lezen en puzzelen we behoorlijk veel. Zowel zaterdag als maandag vonden we wel een aanleiding om even wat boodschappen te doen in Nina’s Dagligvarer, het winkeltje op de steiger waar ook de snelboot aanmeert. Nina Ingolfsen, de jonge en zeer spraakzame eigenares, doet het schijnbaar goed doet want het winkeltje wordt goed bezocht. We zien dat veel mensen, die hun boodschappen daar kopen, hun motorbootjes in de jachthaven hebben liggen waarmee ze naar hun weekendhuizen gaan op een van de eilandjes. Verder maken we samen korte wandelingen terwijl ik twee keer de aangegeven route naar de top van de berg bewandel of misschien is  ‘beklim’ een beter woord. Er is een pad dat op bepaalde plekken is uitgerust met touwen of staaldraad om zo omhoog of naar beneden te kunnen klimmen. Op die manier kun je redelijk gemakkelijk boven op de berg komen, tenminste als je een goede conditie hebt.

Van Nordskot naar Bodø

Van Nordskot naar Bodø

Maandagavond waren we aan behoorlijke twijfel onderhevig, want de weerberichten waren duidelijk: nog steeds wind uit het zuid-zuidwesten, precies de richting waarin we moesten, maar niet meer zo hard. Na die harde wind zou er ook nog wel eens behoorlijk wat deining kunnen staan. We besluiten het maar eens aan te zien.

Besluiten om te vertrekken was nog even lastig want we hebben we een schade veroorzaakt in de jachthaven. Gisteren moest er wat ruimte worden gemaakt voor een extra boot aan de steiger. De ruimte was  net iets te klein en onze boot moest dus een tweetal meters naar achteren. De  opgeschoten knaap die het kwam vragen zou ook wel even helpen. Ik vergat echter om de steker uit de elekticiteitszuil te halen  en de knaap bleek niet sterk genoeg te zijn om de boot tegen de kant te houden en liet het landvast los. De achterkant van de boot waaide zover van de steiger dat de steker met stopkontakt en al uit de zuil werd getrokken.  De beheerder van de haven was in eerste instantie een beetje wantrouwig toen we aankondigden morgen misschien weg te gaan, maar nadat ik hem geholpen had om de zuil en het stopkontakt tijdelijk weer te repareren en hem had verzekerd dat ik voor de schade verantwoordelijk was ging hij akkoord met het achterlaten van mijn gegevens.

’s Morgens was het bijna windstil en we besloten de 36 mijl naar Bodø toch maar te gaan proberen. Zolang we tussen de eilandjes waren was het ook geen probleem, maar toen die bescherming weg was, bleek het toch tegen te vallen.  Pal tegen de wind in van toch nog 12 knopen en bovendien een behoorlijke deining was geen plezier. We kozen voor een kleine omweg door achter een rij rotseilandjes wat beschutting te zoeken. Beslist een goede beslissing want een deel van de reis was op die manier een stuk comfortabeler.

Zeilen is fun!

Zeilen is fun!

In Bodø vonden we een goede plek aan de lange brandstofsteiger waar al meer gastenboten lagen. Ik heb nog even boodschappen gedaan en we zijn vroeg in de kooi gegaan want morgen willen we zo ver mogelijk varen om de ‘schade’ in te halen.

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↓ Van de Kaap tot 65°.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.