Havøysund – Noordkaap

Havøysund – Noordkaap(71° 10,67 N   25° 47′,75 E)
Vertrek: do 5 juli 2012  04:30
Aankomst: do 5 juli 2012 21:00
Afstand: 25  mijl van totaal  1678 mijl

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Gebruik de muis om in te zoomen in de kaart. Klik hier voor een grotere afbeelding.

“You do not get further north in mainland Europe – you are at the end of the world.”

The end of the world

De zin hierboven deed ons besluiten om deze keer de Noordkaap niet te ronden, maar domweg om te keren als we er waren. Verder naar het Oosten zou niets toevoegen en in 2005 had Honningsvåg geen al te beste indruk bij ons achter gelaten door het toeristische imago van het stadje, het lawaai dat de toeristen produceerden,  de weinige ligplaatsen voor bezoekende jachten, de voorkeur voor tenders van de grote cruise schepen, kortom het ontbreken van de rust die we zo graag zien.

Het slechte weer dat maandagavond begon blijft tot woensdag morgen aanhouden. Woensdag is het ook beslist geen stralende dag en komt er nog veel regen naar beneden, maar vooral wat later op de dag wordt het beter. Het gunstige weerbericht voor donderdag wordt,  in de loop van de periode dat we in Havoysund liggen, voor ons steeds ongunstiger. Het moment dat de wind draait van west naar oost wordt steeds vroeger.  Voor ons betekent het steeds vroeger vertrekken en daar heeft Hilda een grote hekel aan. Uiteindelijk besluiten we om 4 uur te varen en dat lukt ons met half uur vertraging. De wind komt dan al uit het oosten maar is nog zwak.

Harde wind en regen: wachten op beter weer!

Harde wind en regen: wachten op beter weer!

De route naar de Noordkaap is bizar en geeft de indruk van een ruw poolgebied. De kust is prachtig bij mooi weer,  maar afschrikwekkend bij harde wind, zeker als die uit Noordelijke richtingen over de Noordelijke IJszee komt. Het eerste deel van de 25 mijl kunnen we varen, maar de laatste 10 mijl wordt het leeuwendeel door de motor gedaan.

Knivskjellodden, echt de noordelijkste kaap

Knivskjellodden, echt de noordelijkste kaap

Op zo’n vier mijl afstand kan ik het plateau al zien over Knivskjellodden heen. Knivskjellodden is een andere kaap, iets ten westen van de Noordkaap, die  ca. 1,5 km verder de zee insteekt. Deze kaap is echt het noordelijkste punt van Noorwegen, maar heeft niet de status. Als we deze kaap ronden rijst voor ons de ruim 300 m hoge kaap op. Een weerzien na 7 jaar!

Het ultieme doel van 2012: De Noordkaap

Het ultieme doel van 2012: De Noordkaap

Boven op de steile noordelijke helling van Magerøy, zoals die oprijst uit de Barentz zee, vind je het bezoekerscentrum van de Noordkaap. De Noordkaap ligt  14 graden en 37 minuten (=513 km) verwijderd van de poolcirkel, terwijl de afstand tot de Noordpool nog 2093 km is. Voor bezoekers is er een groot raam dat uitzicht op de Barentz zee biedt. Het bezoeken van de Noordkaap is schijnbaar voor veel mensen een bepaalde uitdaging want in 2011 bezochten ruim 235.000 mensen de kaap.

Het uitzicht over de zee en het hek dat bezoekers beschermt voor vallen

Het uitzicht over de zee en het hek dat bezoekers beschermt voor vallen

Als we omhoog kijken naar de punt van de Kaap zien we  een gedenkteken en een ijzeren hekwerk langs de rand  dat moet verhinderen dat toeristen, verblind door de laagstaande zon omlaag storten.  Ook ‘s nachts komen hier de toeristen om de middernachtzon te zien. Het  betekent overigens niet dat zij de zon dan ook werkelijk zien, wanneer die hier om 00.21 uur haar laagste stand bereikt. Volgens de statistiek lukt het maximaal 10% van hen om bloedrode middernachtzon ook daadwerkelijk te zien. De middernachtzon schijnt hier, op 71º 10’ 21, van 14 mei tot 29 juli, 24 uur per dag maar meestal dus achter de wolken.

Het GPS Navigator scherm: de Noordkaap!

Het GPS Navigator scherm: de Noordkaap!

Op de GPS navigator wordt continue de positie aangegeven waar we ons precies bevinden. Deze foto is genomen toen wij aan de voet van de Noordkaap waren.  De getallen achter de ‘N’ en de ‘O’ geven resp. Noorderbreedte en Oosterlengte aan.  SOG = speed over ground en COG = course over ground.  De foto van de GPS navigator bij ‘foto’s’ geeft de positie aan bij de ‘echte’ Noordkaap en daar is de Noorderbreedte 71 graden 11,30 minuten, dus verder verwijderd van de evenaar.

Helaas  ligt de helling, komende va uit het westen, nog niet in het zonlicht, want  daarvoor staat de zon nog te veel in het Oosten. We varen door tot het punt dat ik van te voren heb vastgelegd als de oostelijke grens van onze reis. We maken een paar foto’s van  deze zijde de kaap waar vanaf hier wel zonlicht op valt, zwaaien nog even naar de Kaap en keren de boeg weer naar het westen.  Het ultime doel voor dit jaar is bereikt.

We gaan beginnen aan de volgende uitdaging: rond september weer thuis te zijn

De eerste 15 mijl keken we naar dit rotspuntje, hierna is de blik op de kaap gericht

De eerste 15 mijl keken we naar dit rotspuntje, hierna is de blik op de kaap gericht

Een en al concentratie, Hilda houdt het uren vol, zelfs bij 9 graden

Een en al concentratie, Hilda houdt het uren vol, zelfs bij 9 graden

De meest noordelijke positie tijdens de ronding van Knivskjellodden

De meest noordelijke positie tijdens de ronding van Knivskjellodden

Op de GPS navigator wordt continue de positie aangegeven waar we ons precies bevinden. Deze foto is genomen toen wij de ‘echte’ Noordkaap rondden.  De getallen achter de ‘N’ en de ‘O’ geven resp. Noorderbreedte en Oosterlengte aan.  SOG = speed over ground en COG = course over ground.  De foto van de GPS navigator in het verhaal geeft de positie aan bij de Noordkaap en daar is de Noorderbreedte 71 10,67, dus minder ver van de evenaar.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie De Noordkaap.