Engenes – Finnsnes

 

Tocht: Engenes – Finnsnes(69° 14,64 N   17° 58′,7 E)
Vertrek: ma 25juni 2012 09:45
Aankomst: ma 25 juni 2012 16:20
Afstand: 30 mijl van totaal  1457 mijl

 

De route

We vinden de afstand naar Tromsø, bijna 70 mijl, te ver om in één dag af te leggen.  Er  zijn maar weinig aanleg mogelijkheden in havens.  Wel staan er in de pilots een paar ankerplekken beschreven, maar die bevallen ons niet. We kiezen voor de jachthaven van Finnsnes, hoewel we daar in 2005 ook een nacht hebben gelegen, maar als er niets anders is…..  Volgens de ‘Havneguiden’ is er ook in Finnsnes zelf nog een mogelijkheid, maar die plek zou alleen voor een ‘short stop’ geschikt zijn.

Gereed voor vertrek uit Engenes

Gereed voor vertrek uit Engenes

Nadat we nog een brood en wat groente hebben gekocht in het kleine winkeltje in Engenes vertrekken we met heel weinig wind. Zoals het zich laat aanzien voor een dag varen op de motor.  Na een uurtje kunnen de zeilen toch omhoog en die trekken af en toe ook nog een beetje mee, maar eigenlijk mag het geen naam hebben. Het sturen laten we aan de automaat over.  Hilda zit binnen te lezen, want ze vindt het buiten, zo rond de 12 graden, nogal koud.  Hoewel het Noorse weerbericht op www.yr.no ons half bewolkt weer had beloofd zien we geen zon onderweg. Het laatste stukje voor de brug bij Finnsnes waait het nog even iets harder, net 5 BF,  en natuurlijk moeten we dat stukje van 2 mijl er pal tegenin. Het ontbreekt ons aan het einde van de tocht meestal aan voldoende motivatie om dan nog even te gaan kruisen. Zo vergaat het ons vandaag ook, het paard ruikt de stal zullen we maar zeggen.

In Gisund-Båthavn, de jachthaven van Finnsnes, is een gastensteiger van 50m. Er kunnen, zoals op de website staat, zo’n10 tot 12 schepen een plek vinden. Vandaag liggen er slechts 3 boten en voor ons is er geen ruimte meer. Aan de ene kant ligt aan het puntje van de steiger een grote (en brede) catamaran,  waardoor de rest van de steiger voor ons onbereikbaar is  geworden omdat er onvoldoende ruimte is tussen de wal en de catamaran om er te passeren. Aan de andere kant liggen een 36 en een 46 voeter zo onvoordelig aangemeerd dat er voor, achter en tussen de twee jachten onvoldoende plaats over is voor onze 42-er. De Noorse schipper van de 36 voeter, een erg  aardige man vol met grapjes en kwinkslagen, roept ons en helpt even mee om goed tegen zijn boot af te meren.

De waszak is inmiddels weer aardig gevuld en hier is een wasmachine. Maar we hebben pech, want iemand heeft de handel van de deur afgetrokken en de deur wil niet meer open. Dus maar weer even uitstellen.  Samen halen we boodschappen in een kleine supermarkt, vlakbij de jachthaven.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↑ Van 65° tot de Kaap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.