Nesna – Bolga

 

Tocht: Nesna – Bolga
Vertrek: Zo 10 juni 2012 08:30
Aankomst: Zo 10 juni 2012 19:00
Afstand: 39 mijl van totaal  1151 mijl

 

De route

Zaterdagavond overleggen we waar we zullen overnachten tussen Nesna en Bodø. Het lijkt ons eigenlijk wel aardig om een tussenstop te maken in de Holandsfjorden aan de voet van de ‘Svartisen’,  met zijn 370 km2 de op een na grootste gletsjer van Europa. De tocht er naar toe is echter tamelijk lang en de kans dat we er ongestoord de nacht kunnen doorbrengen is niet gegarandeerd. We zien er daarom van af .

We verdelen de afstand daarna door twee en komen bij het eiland Bolga uit. De  omschrijvingen van de haven zijn niet slecht, maar er is helemaal niets, geen toiletten en douches, geen winkeltje of wat dan ook. Voor ons echter geen bezwaar.

Tijdens de reis er naartoe passeren we, in tegenstelling tot 2005, heel bewust de poolcirkel.  Het kan ook bijna niet anders, want we varen bijna over de ‘Polarsirkelmerke’ dat de Noren op het eilandje ‘Vikingen’ hebben neergezet.

De Polarsirkelmerke op het eiland Vikingen

De Polarsirkelmerke op het eiland Vikingen

Bolga heeft een drietal mooie stevige en brede drijvende steigers waar gasten aan beide zijden kunnen aanleggen, maar er wordt (nog) niet veel aandacht aan besteed. Misschien is het nog te vroeg in het seizoen, maar het drinkwater is nog afgesloten en de ‘Honestybox’ waar de envelopjes met liggeld in moeten is zo vol dat de laatste gast die is vertrokken zijn envelopje er niet meer in kon krijgen en het steekt er nog half uit. Elektriciteit moet als extra worden betaald, maar de aansluiting is zo ver weg dat een verlengsnoer echt noodzakelijk is.

Bolga

Bolga

Het is een zonnige dag en dat betekent dat we de middernachtzon zouden kunnen zien, want de zon gaat op deze hoogte al niet meer onder. We liggen echter achter een berg en we moeten aan de andere kant van het eiland zijn zo rond middernacht. Samen verkennen we de afstand die we moeten afleggen en we komen er al snel achter dat het geen zin heeft om dat te voet te gaan doen.

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↑ Van 65° tot de Kaap.

2 Responses to Nesna – Bolga

 1. albert schreef:

  fantastische foto,s henk, wat een mooie reis en wat een mooi verslag maken jullie.

  groeten van ons

 2. Monique schreef:

  Prachtige foto’s!!!!

  Groeten
  Monique

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.