Skjervøy – Hasvik

[tab name=”Verslag”]

Skjervøy – Hasvik(70° 28,8 N   22° 09′,8 E)

Vertrek: za 30 juni 2012  05:40
Aankomst: za 30 juni 2012 11:50
Afstand: 40 mijl van totaal  1586 mijl

De route

De weerberichten voor morgen zijn tegenstrijdig: www.yr.no meldt 11m/sec ( ca 22 knoop) voor de hele dag terwijl de gribfiles voor zaterdagmorgen starten met 15 knopen snel afnemend tot bijna niets rond 12 uur. Als we gaan slapen vrijdagavond hebben we ‘het volle waszak probleem’ helemaal opgelost en we hebben besloten zo rond 8 uur te vertrekken.

Als ik wakker wordt en op mijn horloge kijk is het al kwart voor 10. Ik heb me grandioos verslapen en dat is niet meer gebeurd sinds ik me kan heugen. Ik heb zelfs nooit een wekker nodig. Ik wek Hilda, maak ontbijt en koffie, en constateer ondertussen dat de boordklok stil staat, want de klok wijst 10 over 4 aan. Vreemd, want de batterij is nog vers. Het wordt me duidelijk dat het nog erg vroeg is als op de GPS ook dezelfde tijd wordt afgebeeld en ik ontdek dat ik mijn horloge verkeerd om op mijn arm heb . We zijn al te ver gevorderd met opstaan en besluiten om te vertrekken. Er is weinig wind in de haven en de gribfiles hebben kennelijk gelijk gehad.

Welnu, geen van beide weerberichten komen overeen met de werkelijkheid. Zo gauw we de zeilen omhoog hebben en op koers liggen gaat ook de windsterkte omhoog. De 20 knopen worden al snel gepasseerd en ik moet al ras mijn 120 m2 zeil wat kleiner maken. Het begint met het eerste rif, maar als de windsterkte maar steeds hoger wordt gaat ook het tweede rif erin en het voorzeil is al snel gereefd tot formaat zakdoekje. De wind blaast met 30 tot 36 knopen en de bootsnelheid (SOG) is constant boven de 9 knopen. Misschien heeft het ook wel te maken met het Funneleffect vanuit de fjorden, want als we tussen Loppa en het vasteland varen registreren we winden van minder dan 10 knopen. De laatste 10 mijl door de Lopphavet over bakboord en de brede Sørøysundet over stuurboord waait het rond de 20 knopen, maar de golven zijn veel hoger en vervelender,  zodat we daar steeds onder de 8 knopen bootsnelheid blijven. Onder de kust bij Hasvik zijn de golven helemaal rottig en daar komt af en toe een golfje over het dek rollen.

Er heeft een ramp plaatsgevonden

Er heeft een ramp plaatsgevonden

Onderweg,  tijdens het reven in  de harde wind heeft er een ramp plaats gevonden. Mijn geweldige muts waar ik zo aan gehecht was (op de foto nog in gebruik in Skervoy) is van mijn hoofd gewaaid en is verloren gegaan. Ik heb mijn mond even moeten spoelen nadat een serie lelijke woorden de harde wind even overstemden.


 

Bij ons favoriet, een rustig haventje

Bij ons favoriet, een rustig haventje

Binnen de golfbrekers  van Hasvik kunnen we aftuigen en ontdekken we dat er eigenlijk weinig mogelijkheden zijn om vast te maken Met veel moeite maken we vast, gedeeltelijk  aan het uiteinde  van een drijvende stijger en gedeeltelijk aan een zgn vinger.  Alle beschermingsmiddelen hebben we aan de buitenkant hangen om beschadigingen te voorkomen. Maar we liggen tenminste.

Er komen nog een paar mensen langs om een praatje te maken. Een mevrouw vertelde dat ze lange tijd had zitten kijken hoe we binnenkwamen. Het was alsof we stillagen en dan weer vooruit schoten, zei ze.  Het heeft, gezien vanaf de kant, natuurlijk allemaal te maken met de bewegingen van de mast die in hoge golven natuurlijk nogal heen en weer gaat, want wij hadden bepaald niet het gevoel alsof we niet vooruit kwamen.

Zonlicht op de bergen

Zonlicht op de bergen

 

Toen ik de logfiles, die per kwartier worden geregistreerd op de computer, analyseerde zag ik qua ware wind een piek van 42 knopen en qua bootsnelheid (SOG) een top van 10,2 knopen. We hebben met deze boot nog nooit zoveel wind gehad, maar hebben ook nog nooit zo hard gevaren.

Zoiets moois, gewoon langs de kant van de weg

Zoiets moois, gewoon langs de kant van de weg

Wat betreft de afname van de windsterkte tegen de avond hebben de beide weervoorspellers wel gelijk gekregen. Als ik dan een wandeling ga maken is het bijna windstil en ik vind een prachtige schaal van een zee-egel. Ik had geen idee wat het was, maar een goede vriendin heeft me hierbij even geholpen.

 


 

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↑ Van 65° tot de Kaap.

7 Responses to Skjervøy – Hasvik

 1. a wijkstra schreef:

  volgen jullie nog steeds,zowel reisverslag als foto’s ,geweldig.
  gr oet Beem

 2. henk schreef:

  Wij genieten ook met volle teugen. Maar soms toch iets minder van de extremen: geen wind – veel wind en de temperatuur natuurlijk, alleen extremen aan de onderkant 7 tot 15 graden.

  Maar je kiest ervoor. De Middellandse zee zou natuurlijk ook een keuze kunnen zijn.

  Groet,

  Henk en Hilda

 3. Patricia schreef:

  Hi Henk en Hilda,

  Wat een mooi verhaal over het ‘verslapen’ van Henk! Doet me denken aan het verhaal van Renee; die lag een keer om 3.30 uur in bed, wordt wakker, kijkt niet op een klok, kleedt zich aan, ontbijt, stapt op de fiets om naar de uni te gaan en ontdekt dan pas dat ze 2 uur te vroeg is opgestaan!
  Henk, je hebt het over naar de Middelandse Zee te gaan; heb ik een paar weken geleden ook al eens aangehaald; meen je dat nu serieus?
  De foto waarvan jij niet weet wat het is; het is de schaal van een zee-egel. Als jullie op een strand lopen, kunnen jullie ook zoeken naar versteende zee-egels (fossielen); ik heb de nodige exemplaren gevonden aan het strand van de Limfjord.
  Heel vervelend dat je je muts kwijt bent maar dankzij dat feit zien we in ieder geval weer eens een foto met jou erop Henk! Want wij wachten nog steeds met smart op zulke foto’s!
  Goede reis maar weer verder; we blijven jullie volgen.

  Groetjes
  Ad en Pat

 4. Boris schreef:

  Hoi Henk,
  1e foto: dit is het skelet van een zee-egel!
  Groet,
  Boris

 5. Monique schreef:

  o o o, wat een prachtige foto’s. we beginnen te begrijpen dat jullie het zo koud zoeken….

  je schrijft onder 1 foto: nog geen zomer: ik denk dat je bedoelt dat je nog sneeuw op de bergen ziet. moeten we daar niet heel blij mee zijn?? ik hoop dat je nog veel sneeuw zult zien als je daar zo hoog zit…

  als ik deze foto;s zie ga ik toch serieus overwegen om met de holtkamper toch eens het wat noordelijker te zoeken. IJsland staat nog serieus op mijn velranglijstje. met boot en vouwagen goed te doen…. maar ja de kindertjes….daar geen speeltuinen met zwembaden…

  we missen jullie, maar geniet vooral heeeeeel erg!

  M

 6. Monique schreef:

  nog één ding: we willen foto’s met jullie erop!!!

 7. Monique schreef:

  nog ander ding: je merkt dat de followers fanatieker worden nu je dichter bij de kaap komt! wel effe ronden nu dus….

  liefs
  m

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.