Svolvær – Blokken

 

Tocht:Svolvær – Blokken(68° 36′,1 N  – 15° 22′,7 E )

Vertrek: vr 22 juni 2012 08:20
Aankomst: vr 22 juni 2012 17:50
Afstand: 35 mijl van totaal  1364 mijl

De route

Tijdens de tocht dit jaar blijven we steeds een beetje terugblikken naar 2005 en we proberen te doen wat we toen hebben nagelaten. Voor wat betreft de Lofoten vinden we dat we dat voldoende hebben goed gemaakt.

Maar er is nog iets anders waar we niet omheen kunnen en dat is de Trollfjord. Als je in Svolvaer bent, ben je bijna verplicht een Trollfjord expeditie te maken. Overal op straat zie je de borden met aanbiedeingen staan, voorzien van prachtige foto’s. Er kan een keuze worden gemaakt uit verschillende boten, maar het meest in de oog springend zijn de grote zwarte  rubberboten met een enorm motorvermogen. De toeristen worden in helgele pakken gehesen en in een tijdsbestek van twee uur wordt de expeditie uitgevoerd. De kosten variëren van Nok 400 – 650 Nok (= ca €53 – €86)

Met onze boot ben zijn we dus gezegend uit, want we willen naar de Vesterålen en dan kom je er langs.  De route van Svolvær naar de Vesterålen gaat door de Øyhellesund en de Raftsund. De Trollfjord is een zijtak van de Raftsund. In de pilots wordt gewaarschuwd om goed rekening te houden met de stroomsterkte in beide smalle  vaarwegen.

Tidal streams in the Raftsund peak at 4 knots, flowing north between 2.5 hours before and 3.5 hours after HW. In the narrows of the Raftsund, the north-flowing stream can reach 7 knots with a strong wind.  (Bron: Norwegian Cruising Guide, 2010)

Al eerder  tijdens voorbereiding had ik besloten om de Øyhellesund maar te mijden, omdat er door een erg ondiep stukje moet worden gevaren. Volgens mijn Navionics kaart is het er,  in ieder geval tijdens laag water, onvoldoende diep. De Duitse zeilers in Kabelvåg vertelden mij echter dat ze in het goed bebakend geultje op het ondiepe stuk overal 5,5 meter water onder de kiel hadden gehad.  We gaan dus wel via de Øyhellesund omdat het 4 mijl korter is,  maar onderweg vraag ik me wel af of de Duitsers er niet rond hoogwater langs gekomen zijn. Wij zullen echter rond laagwater op het ondiepste stukje zijn.  Maar een mens lijdt het meest…….   want hoewel we uiterst langzaam door het geultje varen is de minste waterdiepte nog 4 meter 10 en houden we toch nog bijna 2 meter water onder de kiel.

De smalle ondiepe doorgang van de Øyhellesund

De smalle ondiepe doorgang van de Øyhellesund

Na het ondiepe gedeelte komen we al snel van de Øyhellesund in de Raftsund en kunnen we al gauw de Trollfjord indraaien waar op dat moment geen ‘expedities’ rondvaren. De twee snelle rubberboten met toeristen, die ons een uurtje eerder voorbij voeren, zijn dan waarschijnlijk al weer terug in Svolvær. De Trollfjord is werkelijk een schitterende omgeving en we maken even vast aan het drijvende steigertje van de energiecentrale.  Volgens de ‘Havneguiden’ zou je er mogen overnachten, maar dat trekt ons niet aan. Ik maak wat foto’s, geniet van de overweldigende steile berghellingen,  maar na een half uurtje gaan we toch weer verder.

De ingang van de Trollfjord

De ingang van de Trollfjord

Qua stroom zitten zouden we in de Raftsund goed moeten zitten, maar zoals zo vaak in Noorwegen merk ik geen sterke stroom op. In het smalste gedeelte staat volgens mij de stroom een halve knoop tegen, maar een half uurtje later lijkt het een halve knoop mee te lopen. We zitten dan tegen HW Stokmarknes aan.

Als we onder de Raftsundbrug door zijn is er wat wind uit de goede richting en kunnen we de zeilen hijsen. Het gaat niet erg hard en in de Sortlandsund, onderweg naar Blokken, daalt  de voortgang tot onder de twee knopen. Dat komt goed uit, want om te vissen moet de boot ook niet te snel varen. De kabeljauw die ik vang is net 2 cm boven de minimum maat die in Noorwegen geldt: 44 cm. We eten die avond overheerlijke vis in het haventje van Blokken.

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↑ Van 65° tot de Kaap.

2 Responses to Svolvær – Blokken

 1. Patricia schreef:

  Hoi boffers,

  Onwaarschijnlijk mooi die Trollfjord en zo te zien helemaal voor jullie alleen!
  De bezienswaardigheid waar jij, Henk, het over hebt, is volgens mijn Scandinavische talenkennis (ahum) gewoon een verwijzing naar (houten) vakantiehuisjes!

  Groetjes,

  Patricia

 2. Henk schreef:

  Hi Patricia,

  Achter de Rorbue zit een heel verhaal waarvan er iets op de website staat. Ik heb er iets over gelezen en het woord komt van ‘ror’ = roeien in de zin van roeien om te vissen en ‘bue’= huizen als werkwoord: ik huis, wij huizen in het dorp. Oorspronkelijk werden de huisjes gebouwd als gastverblijf voor trekkende vissers, maar toen de vissersboten comfortabeler werden zijn het van lieverlei vakantiehuisjes geworden. Tegenwoordig worden de huisjes natuurlijk nieuw gebouwd, uitsluitend voor het toerisme.

  Groet,

  Henk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.