Tromsø – Skjervøy

[tab name=”Verslag”]

 

Tocht: Tromsø – Skjervøy(70° 01,8 N   20° 58′,3 E)
Vertrek: do 28 juni 2012 19:40
Aankomst: vr 29 juni 2012 06:50
Afstand: 53 mijl van totaal  1546 mijl
 

De route

Na de Lofoten moeten we in Tromsø opnieuw een beslissing nemen: keren we om of gaan we naar de Noordkaap. Ik vind de Noordkaap een kroon op deze reis, maar Hilda heeft de prestatiedrang niet zo in zich.  De vorige twee jaren is echter gebleken dat we de stal gaan ruiken als we wat dichter bij huis zijn en daarom eigenlijk te vroeg terug zijn in Nederland. Het gebrek aan een zomerligplaats heeft tot gevolg dat de boot dan wel erg vroeg op de kant staat. Het besluit om toch maar naar de kaap te varen wordt daarom genomen.

Omdat het de hele nacht min of meer licht blijft lijkt het aantrekkelijk om het volgende traject maar eens ’s nachts te gaan varen. We vertrekken ’s avonds tegen acht uur met als bestemming Skjervøy.  Omdat we dan ’s morgens vroeg aankomen hopen we overdag ons groeiend probleempje te kunnen oplossen: de waszak is overvol en we hebben al lang geen wasmachine meer kunnen vinden. Wasserettes lijken er niet meer te zijn, terwijl in Noorwegen de voorzieningen voor jachten in veel havens ophouden met de mogelijkheid om je boot vast te maken aan een drijvende steiger. Sanitaire voorzieningen en wasmachines vind je maar sporadisch. Men claimt voorzieningen te hebben, maar de kosten of de moeite om er gebruik van te maken maakt het twijfelachtig. In Tromsø kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de douches in het Rica hotel voor (omgerekend) 10 euro per persoon per keer. Voor gebruik van een wasmachine kun je een afspraak maken met een camping, waar je dan met de bus of een taxi naar toe moet. In Skjervøy heeft de Batforening een clubhuis en daar verwachten we wel te slagen.

De bergen in het licht van de middernachtzon om 00:40 uur

Een kwartiertje voor acht ’s avonds varen we weg uit Tromsø. Zeilen is geen optie omdat er maar een heel klein zuchtje wind staat, maar rond een uur wordt het gebrek aan wind  door een prachtige middernachtzon gecompenseerd. Af en toe komt het zuchtje wind boven de 5 knopen uit en dan rollen we heel snel het voorzeil uit en dat helpt soms ook nog een extra half knoopje. ’s Morgens tegen 7 uur maken we vast en nadat we een paar uurtjes hebben geslapen kunnen we eind maken aan ons groeiend probleempje. In het clubhuis staat inderdaad een wasmachine en een droger.

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↑ Van 65° tot de Kaap.

3 Responses to Tromsø – Skjervøy

 1. Boris schreef:

  Hoi H&H,
  wat een fantastische foto’s weer! Het landschap lijkt heel erg op Spitsbergen, dus die 1000km open water kun je je besparen :-).
  Boris

 2. Aitske Ruben schreef:

  Gelukkig is er in Skjervoy wel een douche en een wasmachine maar…………….
  in 2011 was het op zondag gesloten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.