Ottersøy – Brønnøysund

Tocht: Ottersoy – Bronnoysund

Vertrek: Do 7 juni 2012 08:05
Aankomst: Do 7 juni 2012 17:15
Afstand: 45 mijl van totaal  1061 mijl

De route

We willen weer een dag pas op de plaats maken, maar het haventje waar we liggen vinden we minder geschikt. Ook willen we niet naar Rørvik op een mijl afstand, omdat we daar in 2005 al twee keer zijn geweest en we voor de terugtocht liever alternatieven willen onderzoeken. De “Havneguiden”, de “Norway pilot” en de Norwegian”Cruising Guide” bieden ons echter weinig andere alternatieven dan Brønnøysund. Er zijn wel wat “fair weather” ankerplaatsen, maar die bieden weinig beschutting en bovendien zijn we ook weer toe aan een wasmachine.

We vertrekken dus met bestemming Brønnøysund met de hoop dat we de hele reis kunnen zeilen, want de wind is Noordwest en wij varen Noordoost. De eerste twee uur lukt het ook aardig om de zeilen bol te houden. Nadat we de Dolmasundet, een smalle engte tussen hoge rotsen, zijn gepasseerd komt de wind, die inmiddels harder waait en ijzig koud geworden is, te hoog in. Het begint nog te regenen ook, maar aan de regen en de kou komt na een uurtje een eind als de zon af en toe weer achter de wolken te voorschijn komt. Wat later op de dag wordt de windrichting ook weer beter en zeilen we weer.

Torghatten, met gat

Torghatten, met gat

De wind en bergen in de buurt blijft ons echter verrassen. Als wel nog een uurtje van Brønnøysund verwijderd zijn, ligt  Torghatten op een halve mijl voor de boeg. Het is een 258 meter hoge berg met een kenmerkend gat dat door de hele berg heen loopt. We zeilen fantastisch, maar van het ene op het andere moment draait de wind zo’n 90 graden naar het oosten. Dit effect is weer voorbij als we de berg dwars hebben.

Het uitzicht in Bronnoysund

Het uitzicht in Bronnoysund

Iets na vijven maken we vast aan de binnenzijde van de gastensteiger van Brønnøysund. De steiger is helemaal voor ons en we kunnen gaan liggen waar we willen. Dat is wel gemakkelijk, want de wind blaast ons van de steiger weg, maar Hilda parkeert de boot heel mooi naast de steiger en ik kan de middenlijn en de achterlijn vlot vast maken voordat de boot wegwaait. Het voorlijntje is geen probleem, de boegschroef duwt de boot zo naar de kant.

Brønnøysund is een bijzondere haven: het ligt precies halverwege de kaap bij Lindesnes in het zuiden en de Noordkaap in het Noorden, beide kanten 840 km. In de haven staat een monument waar dit op te lezen staat.

Precies halverwege

Precies halverwege

Er komen een aantal vissersboten voorbij, waarvan een aantal in Brønnøysund aanleggen voor boodschappen of zelfs blijven overnachten. Een van de vissers heeft een kleinere boot op sleeptouw waar een overweldigende hoeveelheid schijnwerpers op staan. Ik ga de visser vragen waar dit voor dient. Hij vertelt me dat ze met het bootje op sardienes vissen. Als in het donker de lichten aangaan komen de visjes daar op af en kunnen ze makkelijk worden gevangen. Het is zo bijzonder dat ik er een plaatje van schiet.

 De batterij schijnwerpers

De batterij schijnwerpers

Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↑ Van 60° tot 65°.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.