Rond Stattlandet

Tocht: Sjøåkrevica – Sandshamn(62° 15′,14 N  5° 29′,05 E)

Vertrek: Di 29 mei 2012 08:45
Aankomst: Di 29 mei 2012 16:20
Afstand: 42 mijl van totaal 773 mijl

 

De route

Vandaag staat het ronden van Stattlandet gepland en volgens de Gribfiles kunnen we winden van rond de 12 knopen verwachten uit een Noordoostelijke richting. Voor het eerste deel van de reis een goede windrichring, maar als we Noord- en Oostwaarts moeten zeilen zal het scherp aan de wind worden. Al snel na het vertrek van het ankerplekje blijkt dat het harder waait dan verwacht en we besluiten het wegneembare voorstag te plaatsen en een kleiner voorzeil te hijsen. Een mooie kans om de High Aspect uit te proberen die we nog nooit hebben gehesen nadat het zeil voorzien is van leuvers. Het is een zeil van 48 m2, dus aanmerkelijk kleiner dan het rolzeil van 70 m2. Helaas lukt het niet want het voorlijk is te lang voor de wegneembare voorstag. Ik kan het zeil juist helemaal strak trekken, maar de hals moet dan rechtstreeks op het dekbeslag worden vastgemaakt. Op deze manier kunnen we slecht kruisen omdat de ankerlier in de weg zit. Het zeil is geschikt gemaakt om het met leuvers op de wegneembare voorstag te kunnen zetten. Als rolzeil kunnen we er niets mee,want het is onmogelijk op een varende boot met twee bemanningsledende de genua van 70m2 naar beneden te krijgen en op te bergen. Voor de verandering had ik het voorlijk van het zeil gemeten en op de constructietekening uitgezet. In theorie lukte het wel, maar in de praktijk dus niet. Erg jammer, dan maar de genua 3 op.

Klik voor meer!

Al snel blijkt dit geen verkeerde keus want gedurende de tocht trekt de wind steeds verder aan en we zeilen regelmatig boven de 22 knopen echte wind, dus een schijnbare wind van 6Bf. De windrichting dwingt ons een grote slag rond Statt te maken. De golfhoogte is niet gering en we besluiten na het ronden van Statt niet langer op zee te blijven maar via de beschutting van eilandjes naar Sandshamn te varen. Het is wel een grotere afstand, maar we denken dat het een stuk comfortabeler is. Het eerste stuk ten Oosten van Statt varen we een stuk ruimer en de meter staat dan ook constant boven de 8. Maar daarna is de richting eerst ONO en de laatste paar mijl zelfs helemaal NNO en pal tegen de wind in. De motor helpt ons eerst een klein beetje en de laatste mijlen zelfs stevig.

 

We zijn beiden tevreden als we hebben vastgemaakt aan een drijvende steiger van marina Rosenlund in Sandshamn. We liggen hogerwal en met de stevige wind kost het best wel moeite om de landvasten zo te bevestigen dat we nog van de boot af kunnen komen. We zijn de enige boot en dat blijft ook zo tot we weer vertrekken. De jachthaven ziet er verzorgd uit, is niet goedkoop, maar we kunnen wel gratis de wasmachine en de droogtrommel gebruiken en daar maken we dan ook gebruik van de volgende dag. Woensdag blijven we maar waar we zijn, want de wind blijft stevig uit de verkeerde hoek komen en de gribfiles geven voor donderdag een iets betere richting aan en wat minder hard.

 
Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↑ Van 60° tot 65°.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.