Sandshamn -Ålesund

Tocht: Sandshamn -Ålesund(62° 28′,3 N  6° 9′,2 E)

Vertrek: Do 31 mei 2012 08:45
Aankomst: Do 31 mei 2012 14:00
Afstand: 42 mijl van totaal  796 mijl

De route

Een weinig bijzondere tocht vandaag. De wind komt uit NNW tot N en is tamelijk rustig, alhoewel er ’s middags een paar flinke buien overkwamen. We kiezen voor de middenroute, zoals deze route in de Norway Pilot wordt genoemd. Gedeelten kunnen we zeilen, maar bepaalde stukken is het te hoog aan de wind. Het is niet alleen de richting die we vanwege rotsen in het water wel moeten volgen, maar het zijn ook de bergen die invloed hebben op de windrichting.

Met een nieuwe PC app van Navionics kan ik dit jaar op mijn dooie gemak heel nauwkeurig een route uitzetten op de PC. Vervolgens kan ik de route op het navionics kaartje wegschrijven. Op de plotter kan de route vanaf het kaartje worden gevolgd zodat tijdens de reis niet steeds opnieuw waypoints moeten worden gemaakt. Ook kan ik op de PC vooraf nagaan of er obstakels zijn. Toch is er een verrassing als er plotseling een brug opduikt voor de boot. Ik had het ding tijdens de voorbereiding niet opgemerkt, terwijl ik de route toch minutieus was nagegaan op ondiepten en onderwater obstakels. Het is ook maar een heel dun stippellijntje dat alleen verschijnt bij een 1/2 mijl volle schaal. Wel komt natuurlijk onmiddellijk de vraag omhoog of we er onderdoor kunnen. De kaartplotter geeft me geen antwoord, want er staat geen tekst bij. Binnen geeft de PC app gelukkig wel het antwoord: 30 meter. Dit krijg ik echter alleen te zien als ik de objectgegevens opvraag van het stippellijntje. Uiteindelijk blijk ik de kaartplotter na 7 jaar nog niet volledig te kennen, want deze functie blijkt daar ook op te zitten. We kunnen dus doorvaren. (note nov 2019. Op de nieuwere navionicskaart wordt nu heel duidelijk een brug met doorvaarthoogte vermeld)

Iets na tweeen liggen we in de haven van Alesund, waar we nog twee keer verkassen omdat er een beter plekje beschikbaar komt.

Ook op een andere site kunnen we vaak de positie van de HQ terugvinden

Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↑ Van 60° tot 65°.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.