Trovågen – Hærland

Trovågen – Hærland(61° 21′,3 N   4° 53′,3 E)

 

Vertrek:  za  26 mei 2012  8:45
Aankomst: za 26 mei 2012  17:30
Afstand : 37 mijl van totaal  681 mijl
Trovågen - Hærland

Trovågen – Hærland

Het is vandaag zaterdag en we zullen toch nog wel een winkel moeten vinden om brood te kunne inslaan voor zondag. We zijn van plan om vandaag een eind richting Stattlandet te varen, omdat we zondag of maandag willen proberen om de ‘Westkaap’ ronden. Als we de kaart bestuderen lijkt het goed om even bij Bulandet aan te leggen omdat daar volgens de pilots een winkel is. De afstand er naar toe is zo’n 18 mijl.
We doen er even wat langer over om weg te komen, want we moeten de lijn losmaken die we gespannen hebben om de boot een eind van de steiger te houden zodat we met laag water vrij van de grond blijven.

De wind is ons allerminst gunstig gezind. Het waait varierend tussen de 5 en de 8 knopen en de richting is ongeveer plus of min 10 a 15 graden recht op de punt. Van zeilen komt dus niets terecht en we pruttelen met zo’n 1600 toeren zo tegen de 5 knopen in Noordelijke richting. De hoge rots van Alden aan de horizon komt steeds dichterbij en is de laatste 12 mijl naar Bulandet markant in zicht.

Sommige rotsen zijn erg markant. Deze stond nog goed in mijn geheugen!

Sommige rotsen zijn erg markant. Deze stond nog goed in mijn geheugen!

In de buurt van Bulandet zie ik de brug waarvan de hoogte niet op de kaart staat aangegeven, maar wat wel een grote omweg betekent als we er niet onderdoor kunnen. Hoe dichter we er bij komen hoe meer we beginnen te twijfelen. Voor het aanlopen van de haven is het geen probleem, maar om verder te zeilen wel.
Tegen één uur liggen we aan de “gjestebrygge” en doen we onze inkopen. Bij een paar Noren aan de kant informeer ik naar de hoogte van de brug. Ik krijg te horen dat het 18 meter is, te laag dus. We vertrekken meteen maar weer en kiezen ervoor om aan de westzijde van de eilandengroep langs te varen. Omdat er nogal wat rotsen onder het water zitten maken we een wijde boog. Eenmaal op open water trekt de wind aan tot kracht 5 en moeten we er pal in op. Plotseling is Kalvåg dan nog een heel eind verwijderd. Hier hebben we geen zin meer aan op zaterdagmiddag en we kiezen ervoor om iets lager te gaan varen en naar een ander plekje te gaan. Na wat snuffelen in de pilots wordt het Hærland,  beslist geen mondain oord, maar daar zitten we ook niet om verlegen.  De wind gedraagt zich zoals we al een paar keer vaker hebben meegemaakt hier. Plotseling zwakt de wind binnen een kwartier af van 15 naar 5 knopen en komt wat hoger in, zodat er weinig meer valt te zeilen. Het is vrijwel windstil als we om half zes aan een drijvende steiger vastmaken.  Aan de steiger ligt slechts één bootje dat een half uur later vertrekt.

Uitzicht vanuit de kuip in Haerland

Uitzicht vanuit de kuip in Haerland

’s Avonds laat vraag ik me af of in zo’n rustig plekje misschien iemand zijn Wifi netwerk niet heeft beveiligd, en raad eens…. Een dijk van een signaal! Dat wordt dus nachtwerk.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↑ Van 60° tot 65°.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.