Helgoland – Thyboron

[tab name=”Verslag”]

Helgoland Thyboron(56° 41′,6 N  – 8° 13′,8 E )

Vertrek: Do 17 mei 2012 10:50
Aankomst: Vr 18 mei 2012 12:00
Afstand: 156 mijl van totaal  318 mijl

 

Helgoland-Thyboron

Donderdagmorgen ziet het weer er prima uit. Ik ga eerst even naar de bakker waar ze me gisteren beloofd hadden dat ze ander brood zouden hebben dan het grauwe Duitse landbrood. Welnu dat valt tegen. Ik vertrek met twee baquettes en een zak vol harde broodjes. Iets anders was er niet. De wind zit in het WestNoordWesten en nadat we onder Dune doorgevaren zijn zetten we koers naar de ingang van de geul naar Esbjerg, waar we via het Ringkobingdyb parallel langs de kust van Jutland naar Thyboron willen varen. 

Ons doel vandaag

Ons doel vandaag

Het hele stuk naar Hornsrev hebben we een matige halve wind en het zeilt lekker. aan het eind van de middag en in de avond zakt de wind wel eens onder de 10 knopen, maar de snelheid blijft aanvaardbaar. Voor het kleine stukje dat we bij Esbjerg westelijk moet varen starten we de motor, die daarna een uurtje blijft draaien omdat de wind het even helemaal laat afweten. In het Ringkobingdyb zie ik een verboden militair gebied op de kaart opduiken. Strikt genomen zou ik geloof ik moeten omkeren, maar ik hoor geen knallen, dus ze schieten niet en ik vaar maar door het gebied heen.

Midden in de nacht mogen de militairen dan misschien slapen, voor vissers geldt dat niet. Voor Hvide Sande zie ik dit plaatje op mijn AIS display:

Hierna zeilen we het hele stuk naar Thyboron, waar we vrijdag om 12:00 uur, na 156 mijl, vastmaken tussen palen in de noordelijke havenkom. We zijn hier vele malen geweest, zelfs met de kwarttonner, maar de boxen zijn nieuw voor ons. Wifi is hier niet. De juffrouw van de VVV die in het havengebouw gevestigd is wil me graag een internetdongle verkopen, maar dat lijkt me voor een dag niet zo zinvol. Jammer genoeg moet de website nog maar even wachten. Omdat we morgen verder willen moeten we even wat verse spullen inslaan. De bakker waar we zo graag kwamen omdat ze lekker brood hadden, ’s morgens al heel vroeg, is er helaas niet meer. In een ‘allerhande winkeltje’ kunnen we gelukkig ook lekker brood kopen. Yoghurt en paprika’s vinden we in een kleine Spar supermarkt. De lucht is stralend blauw, de zon schijnt, we hebben het warm, dus tijd voor ons eerste ijsje dit jaar! De havenkiosk is er goed voor en we moeten er zelfs voor in de rij staan.

Het strand van Thyboron

Het strand van Thyboron

Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↑ Noordwaarts naar 60°.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.