Leeuwarden – Helgoland

Tocht: Leeuwarden – Helgoland(54° 10′,6 N  – 7° 53′,7 E )

Vertrek: Ma 14 mei 2012 10:50
Aankomst: Di 15 mei 2012 17:00
Afstand: 163 mijl van totaal 163 mijl

 

Leeuwarden-Helgoland

Nadat we de boot een week eerder, op zondag de 6e mei, in de “Nieuwe Leeuwarder Jachthaven” hebben geparkeerd, zijn we nu zover dat we gaan vertrekken.Het tochtje van de winterberging in Franeker naar Leeuwarden was nuttig om te testen of na de werkzaamheden aan het uitlaatspruitstuk van de motor er geen lekkages gingen optreden. In ‘Refit/Aanpassingen – Trintella – 2012’ is hier verslag van gedaan. De week in Leeuwarden was heel geschikt om de boot op ons gemak in te pakken en alle dingen weer even op een rijtje te zetten. Ook kon ik alle nieuwe verbindingen tussen de verschillende apparaten goed testen en ontdekken wat op welk apparaat te zien was nadat alles met elkaar verbonden is. Helaas moest ik op het allerlaatste moment besluiten afscheid te nemen van mijn Mini-ITX bootcomputertje. Gedurende de winter had ik al wat problemen, maar nadat de disk opnieuw geformatteerd was en alle programmatuur geïnstalleerd, had het beestje het weer maanden uitgehouden, om op het allerlaatste moment er weer de brui aan te geven. Dus zondag moest ik mijn reserve Mini-ITX nog installeren en alle zaken nog eens goed testen.

Maandagmorgen de 14e mei vertrekken we tegen 11:00 uur en varen via het van Harinxmakanaal naar Harlingen. Langs de Pollendam is het te hoog aan de wind en laten we de motor nog even meehelpen, maar daarna zeilen we. Met een slag kan de Blauwe Slenk worden bedwongen en in het Zuider Stortemelk moeten we nog even weer gebruik maken van de motor voordat we de steven Oostwaarts kunnen wenden. Het eerste stukje varen we zoals we meestal doen redelijk dicht onder de kust, maar halverwege Terschelling buigen we af en gedurende de nacht zeilen we parallel aan de scheepvaartroute.
We blijven zeilen, alhoewel de snelheid soms maar net boven de 3 knopen ligt. Het sturen laten we over aan de windvaan, die het met de grote vaan prima doet.

Het zeilt wel lekker

Het zeilt wel lekker

Later tijdens de reis worden de omstandigheden wat beter, de wind komt meer uit het zuiden en waait het wat steviger. We varen tot de laatste groene ton van de scheepvaartroute en gaan dan het Noordoosten in richting Helgoland. Daar maken we vast om kwart voor vijf. Volgens de gribfiles gaat het woensdag Bf 7-8 waaien uit NW richtingen en daarom leggen we de boot met springen en lijnen naar de steiger goed gefenderd vast. Als we de weerprofeten mogen geloven kunnen we donderdag verder.

Woensdag is een heel geschikte dag om uit te slapen, te wandelen en te luieren. We kunnen internetten in een theehuis waar we ontdekken dat een ‘prive hotspot’ waar je tegen betaling kunt inloggen een alternatief is voor het aloude internetcafe en het is de helft goedkoper. Ik had mijn netbookje meegenomen, dus een mooie gelegenheid om even de mail te checken en verse gribfiles te downloaden. Tegen de avond loop ik nog even het bekende rondje over de hoge rotsen van Helgoland, maar halverwege keer ik om want het waait me te hard en het is allesbehalve warm.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↑ Noordwaarts naar 60°.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.