Gedser -Fehmarn

Vertrek Gedser do 14 aug 2014 08:10
Aankomst Burgstaaken do 14 aug 2014 17:00
Afstand 43 zm van totaal 2622 zm


Om vandaag van Gedser naar Burgstaaken op Fehmarn te komen moet met een tegenwind van 5Bf gekruisd worden . De wind zit meer in het zuidwesten en ik besluit eerst een slag naar het zuiden te maken en daarna een heel lange slag naar Fehmarn. Vooral het eerste deel van de tocht  zeilde het best wel goed, maar de behoorlijke golven die er na een paar dagen van Z – ZW winden zijn zorgen wel voor stevige klappen en af en toe ook behoorlijke hoeveelheden water over het voordek. Zo’n situatie is niet bevorderlijk voor hoge snelheden. Op zichtafstand van Fehmarn beginnen zware buien ons mooie traject te verstoren. Onbehoorlijke draaiingen van de windrichting (in 20 minuten 70 graden) en tevens grote variaties in windsterkte (binnen een half uur van 5Bf naar 2 Bf en weer terug naar 5 Bf).  Het zijn verklaringen voor de vreemde afwijkingen in onze strakke koers. Als er opnieuw een flinke bui aankomt en de wind opnieuw begint te draaien vinden we het genoeg en de laatste mijlen motoren we naar Burgstaaken.

Route Gedser Burgstaaken

Route Gedser Burgstaaken

De haven is erg vol en we zoeken naar een plekje. Als we een lege box zien met een groen plaatje willen we erin draaien, maar helaas is het veel te ondiep voor de HQ.  We parkeren de HQ tegen een Beneteau 46 die aan de kopse kant van een steiger ligt. Al met al toch een prachtig plekje. Ook daar is het maar 2,1 m diep. De havenmeester beaamt de lage waterstand en zegt dat het van de ZW wind komt.

Omdat we actuele weerberichten willen lezen koop ik bij de Havenmeester een Hotspot account van LAN-1 voor internettoegang gedurende 1 dag (=24 uur). Ik heb een heel goed signaal (>80%) en een goede link-quality. De hotspot is ook prima te bereiken en na het aanloggen met de gegevens die op het plastic kreditkaartmodel kaartje staan krijg ik heel snel een welkomst boodschap van Lan-1. Maar daarna is het een stuk ellende. Vrijwel geen enkele site geeft toegang. Ik ben uren bezig geweest om alleen maar de inhoud van een site te kunnen lezen.  Uiteindelijk is het gelukt om u-grib gribfiles binnen te halen. Ook tijdens de nacht als ik denk dat iedereen slaapt en het rustig is op de router, blijft het knudde met een rietje. ’s Morgens was het absoluut onmogelijk om ook maar de contents van 1 site te lezen. Ik heb zowel een briefje met mijn bevindingen als het kaartje in de brievenbus van de havenmeester gedumpt. Wie weet verbetert er iets. Niet geschoten . . . . .

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Zweden - Duitsland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.