Ystad – Stubbekøbing

Vertrek Ystad z0 10 aug 2014 06:25
Aankomst Stubbekøbing z0 10 aug 2014 17:50
Afstand 75 zm van totaal 2537 zm


We hebben een aantal alternatieven voor deze dag. De dichtstbijzijnde haven voor ons is Falsterbro, nog in Zweden op 33 mijl afstand. Verder weg ligt Klintholm in Denemarken op 57 mijl en nog een stukje verder is het haventje van Hesnaes op 69 mijl.

We vertrekken met Hesnaes als doel, maar spreken af aan te passen als het weer daar aanleiding voor geeft. Met de windrichting die wordt aangegeven op de gribfiles zit het wel goed, die komt eigenlijk de hele dag uit het zuidoosten, dus ruime wind, maar de windkracht neemt geleidelijk toe tot een eindje boven de 20 knopen. Bij ons vroege vertrek waait het nog niet erg hard en de motor moet het werk doen. Twee uur later gaan de zeilen omhoog en de motor uit. De bestemming is vanaf de start al Denemarken geweest en met een windkracht tegen de 5 Bf zeilt het prima.

Mons kliff

Mons kliff

Falsterbro is geen optie geweest en als we Möns kliff hebben gerond denken we er niet over om naar Klintholm te gaan, maar daar is iets of iemand het niet mee eens.  De ‘ventilator’ wordt hoger gezet en al gauw zien we waarden van rond de 25 knopen op de windmeter. De golfopbouw is ook nogal behoorlijk en met deze koers  slaat er regelmatig een golf achter tegen de boot en  krijgen we zowel water van achteren als van voren over.

Onstuimig water

Onstuimig water

Met deze harde wind  lijkt het me geen goede zaak om naar Hesnaes te gaan omdat dit haventje precies lagerwal ligt en we waarschijnlijk erg hoge golven voor de haveningang kunnen verwachten. Ik denk dat ik met Stubbekøbing aan de noordkant van Falster een goed alternatief heb gevonden  omdat het veel meer in de beschutting ligt. We varen daarom door de vaargeul in de Grönsund er naar toe. De havenmeester staat op de hoek van de vissershaven al te wenken dat we daar naar binnen moeten. Hij helpt ons met aanleggen en  en vraagt hoe diep we steken. ‘Dat was dan ook niet gelukt’ zei hij. De haven is twee en halve meter diep, maar door de harde wind is het waterpeil erg gezakt.  Wij liggen prima in de vissershaven tegen een vissersboot. In het restaurantje in Stubbekøbing genieten we van een lekker drie-gangen menu, gecompleteerd met een flesje wijn. Het is weer betaalbaar hier.

Tegen een vissersboot in Stubbekøbing , mooi in de windrichting. Op de achtergrond is het lage waterpeil te zien

Tegen een vissersboot in Stubbekøbing , mooi in de windrichting. Op de achtergrond is het lage waterpeil te zien

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Zweden - Duitsland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.