Skillinge – Ystad

Vertrek Skillinge za 9 aug 2014 07:55
Aankomst Ystad za 9 aug 2014 11:25
Afstand 21 zm van totaal 2463 zm


Skillinge is als uitgangspunt om naar Denemarken te varen minder gunstig, zeker vandaag als we het weerbericht daarbij betrekken. Onze zeildag  gaat beginnen met een wind van 12 knopen uit het zuidoosten. In de loop van de dag draait de wind naar het westen, en trekt aan tot boven de 20 knopen en dat is minder aantrekkelijk. We besluiten naar Ystad te gaan, slechts 20 mijl, omdat in de komende nacht de wind weer terug zal draaien naar zuidoost. Zondag kunnen we dan een grote afstand afleggen naar Denemarken.

We vertrekken op ‘standaardtijd’, acht uur.  De wind is direct al mooi aanwezig en al snel na het verlaten van de haven gaan de zeilen omhoog en kunnen we  al  fantastisch mooi zeilen.  Er zit een ‘armada’ van zeiljachten achter ons waarvan ik verwacht dat ze uit Simrishamn zijn vertrokken.

De hoge kust bij Kaseberga

De hoge kust bij Kaseberga

Tot aan de hoek van Sandhammeren zie ik de afstand  groter worden en bij aankomst in Ystad is er geen jacht meer in de buurt. We kunnen mooi langszij van een steiger liggen, vrijwel op de zelfde plek als aan het begin van de reis. Eigenlijk hadden we eerst moeten draaien en er achteruit naar toe moeten varen want nu krijgen we de wind  van achteren. Het duurt echter maar een paar uur  want de wind gaat draaien zoals de gribfiles aangeven en dan komt de wind dwars. De wind draait niet alleen, maar gaat ook steeds harder waaien en de jachten die binnenkomen hebben veel moeite om de boxen in te komen, maar er is veel hulp en iedereen staat klaar om te helpen met afmeren.  In de loop van de nacht zwakt de wind af en draait weer terug naar het zuidoosten.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Zweden - Duitsland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.