Figeholm, Borgholm

Vertrek Klintemåla zo 3 aug 2014
Aankomst Figeholm zo 3 aug 2014
Afstand 17zm van totaal 2268 zm


In het boekje ‘Ankerbuchten in den ostschwedischen Schären’ beschrijft de auteur Wido Parczyk het haventje van Figeholm als zijn meest favoriete. We zijn er nog nooit geweest en willen het wel eens zien. Het is eigenlijk om de hoek, maar veel haast hebben we nog niet, zeker als we weer met weinig wind worden geconfronteerd. Vanuit Klintemåla kiezen we ervoor om ten zuiden van het eiland Vinö langs te varen. De ‘recommended route’ loopt ten noorden van dit eiland, maar deze weg is zeker 3 mijl korter.  Het betekent wel dat we zelf de route tussen de rotseilandjes moeten bepalen en vooral op smalle stukjes waar de rotsen soms links en rechts op korte afstand boven het water uitkomen  vindt Hilda het niet altijd plezierig.  Ze laat het sturen door deze engtes dan ook graag aan mij over.  Na 4 mijl varen zien we op de plotter het bekende paarse lijntje van de recommended route weer verschijnen, maar deze route houdt iets verder al op.  Na een paar mijl langs de kust varen hebben we bij Simpevarp de keuze om buitenom te gaan of  opnieuw een route  te volgen die we ook in 2011 hebben gevaren. We vonden deze route toen erg bochtig en sommige stukken waren ondiep, minder dan 3 meter. Hoewel we iets verder moeten varen kiezen we ervoor om maar buitenom te gaan.

 

De laatste twee en half mijl volgen we weer een route tussen rode en groene boeien en vinden een mooie plaats in de binnenhaven van Figeholm. Het is inderdaad een prachtige plek en een mooi plaatsje. Alle voorzieningen zijn aanwezig en alles is in het liggeld inbegrepen, zelfs het gebruik van de wasmachine en droger.

 

 

 

Naast ons ligt een Duits stel die met een Bavaria 40 dezelfde route hebben gevaren als wij, met dien verstande dat ze niet in de Botnische Golf zijn geweest, maar de oversteek van Finland naar Zweden via de Åland eilanden hebben gemaakt. Het blijkt dat ze jaren in Makkum hebben gelegen, zowel in de marina als bij Denekamp waar wij ook onze laatste  zomerligplaats hadden. Ze kennen ook onze buren waar we bij Bloemsma naast lagen. We praten wat af die avond, reuze gezellig.

 Figeholm, een plekje om nog eens terug te komen

Figeholm, een plekje om nog eens terug te komen

Vertrek Figeholm ma 4 aug 2014 9:45
Aankomst Borgholm ma 4 aug 2014 16:00
Afstand 31 zm van totaal 2300 zm


Er zijn niet zoveel mogelijkheden in de Kalmarsund. We willen graag de 25 mijl per dag een beetje aanhouden en komen daarom toch op Borgholm uit op 30 zm van Figeholm. We vertrekken, zoals we zo langzamerhand gewend zijn, met weinig wind. De meter wijst waarden aan tussen de 4 en de 2 knopen.  in de middag trekt de wind nog even aan tot 8 knopen en we trekken dan ook heel gauw de zeilen, hoewel we moeten kruisen. Het duurt minder dan een uur en dan waait het weer rond de 4 knopen.

 In Borgholm

In Borgholm

Het aanleggen in Borgholm gaat niet zoals we gewend zijn. Ik heb de lijnen al naar een paar helpers op de steiger gegooid, maar de boot  komt niet bij de steiger.  Het duurt even voor Hilda ontdekt dat we aan de grond zitten.  Op een andere plek hebben we meer succes, daar houden we 20 cm water onder de kiel.

Het valt ons op dat de haven relatief leeg is. Er liggen maar weinig schepen en er is volop ruimte. De havenmeester maakt de opmerking dat het seizoen alweer voorbij is. Dat het augustus is merken wij heel duidelijk aan het feit dat het al weer vroeg donker is. Voor ons gaat het dubbel op, we komen steeds zuidelijker en de dagen worden al weer korter.

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Zweden Zuid.

One Response to Figeholm, Borgholm

  1. Monique schreef:

    Nou ik ben weer helemaal bij met lezen hoor! Inderdaad schitterende plekjes die jullie aandoen. Jij komt op plekken waar je eerder was en niets veranderd lijken. Ik ben op plekken waar ik eerder was maar waar ik níets herken.

    Groetjes!
    M

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.