Flatvarp

Vertrek Stora Fägelö vr 1 aug 2014 08:10
Aankomst Flatvarp vr 1 aug 2014 12:50
Afstand 24 zm van totaal 2219 zm


We zijn al eerder in Flatvarp geweest, een heel mooi plekje. Er kan een hoge rots worden beklommen waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Dat beklimmen valt overigens mee, want aan het begin waar het behoorlijk steil is en je echt zou moeten klimmen is een houten wenteltrap gemaakt. Die trap kun je via een slingerpaadje door het bos bereiken, maar er is nergens een aanwijzing dat die trap er is. Bij toeval ontdekte ik het paadje in 2011 omdat ik een foto wilde maken vanaf een rots die ik vanuit de boot zag.

Mooie omgeving, prachtig weer, recommended route

Mooie omgeving, prachtig weer, recommended route

De tocht van Stora Fägelö  naar  Flatvarp gaat opnieuw op de motor.  De wind heeft vakantie en laat zich niet zien. De omgeving waar we varen is schitterend en regelmatig check ik even op het tablet waar we zijn, want op de kaartplotter volgen we de ‘recommended route’.  Op een zeker moment moeten we omkeren, want we zijn Flapvarp ongemerkt voorbij gevaren. Het ging slechts om een paar honderd meters, maar toch…


Het grote schip

Het grote schip

We zijn de eersten die aanleggen, maar dat duurt niet lang want al vlot komen er een Duitser en een Zweed bij.  De Duitser heeft wat hulp nodig om aan te leggen. Hoewel het windstil is moet er een tweede poging worden ondernomen en zelfs die poging gaat niet zo goed. Ik kan niet zo goed begrijpen waarom sommige mensen het aanleggen zo slecht voorbereiden. De lijnen moeten nog worden gepakt en er hangt nog geen stootwil als  men al bijna tegen de kant ligt.   Met deze twee boten is het dan ook vol, want de helft van de kade is gereserveerd. We weten eerst nog niet waarom, maar ’s avonds komt er een groot schip aanleggen, met zo leek het wel,  een klas met schoolkinderen.

Als ik wat rondwandel valt het me op hoe weinig hier veranderd is in de afgelopen 3 jaar. Nog steeds staat de extreem lange scherenkruiser onder het versleten kleed op dezelfde plek. Een klein jacht op de parkeerplaats staat er nog precies zo als toen. Zelfs een dik stuk blauw touw zit nog steeds om dezelfde bolder op de kade. Ook de mededelingen voor de gasten zijn dezelfde, alleen iets geler. De tijd heeft stilgestaan.

Wat een omgeving!

Wat een omgeving!

Ik wandel het bospaadje af, maak gebruik van de wenteltrap en beklim de rots. Maak ongeveer dezelfde foto’s als in 2011 en ontdek dat er een nieuw huisje bijgekomen is aan de waterkant. Het bankje dat iemand ergens midden op de rots heeft gemaakt is nu minder splinternieuw dan toen.

Een mooi huisje op een prachtig plekje in een schitterende omgeving

Een mooi huisje op een prachtig plekje in een schitterende omgeving

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Zweden Zuid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.